Защо една накладка е изтрита докрай, а останалите са като нови?

Не е необичайно шофьор внезапно да забележи странни неща след смяната на спирачните накладки. Вече след 5000 км пробег един от консумативите се изтрива почти до стоманената плоча. А всички останали са нормално износени. Защо се случва това, ви разказваме сега.

Този проблем излиза наяве с неприятно скърцане и тракане. Това предизвиква разбираемо недоумение у водача, тъй като спирачната система е обслужена съвсем наскоро. Да, и външно всичко изглежда нормално. Но при по-внимателен оглед се оказва, че едната накладка, която най-често е от вътрешната страна на диска, трябва спешно да се смени. Само да отидете до магазина и да купите нови части обаче не е достатъчно. Необходимо е да се открие причинителят на този проблем.

Всъщност, причините може да са няколко. Да речем, лошо смазани и следователно запекли водачи на спирачния апарат. Това най-често води до силно износване. Но ако са добре, трябва да проверите изправността на спирачното бутало. По правило то се разваля, когато се скъса малката уплътнителна гума, която предпазва същото това бутало от външни влияния. Мръсотията и водата започват да попадат под него, стимулирайки корозивни процеси.

В резултат на това механизмът започва да не се прибира след спиране и накладката остава притисната към диска през голяма част от времето, като само от време на време се отдалечава от него поради вибрациите.

Също така малко хора обръщат внимание на водачите на самите накладки. А има един нюанс. На много коли се използват метални пластини, които прикрепят накладките и те се движат без усилие по тях. Но понякога именно тези водачи са причина за това накладката да не се движи добре. Когато има хлабини между водача и накладката, мръсотията, летяща от пътя, попада в „жлебовете“.

В резултат: консумативът „замръзва“ на една позиция. Ясно е, че най-често това се случва отвътре. Защото именно тази накладка е подложена на най-силно замърсяване. Особено ако няма защити. Какво да направите в този случай? Необходимо е да разглобите спирачния механизъм, да го почистите от мръсотия и ръжда и да смените „пружинките“.