Защо е важно да подсушавате редовно ауспуха?

Кондензът, натрупан в изпускателната система, е често срещано явление. Дори през зимата може да се види как на някои автомобили водата буквално се излива от изпускателната тръба. Защо е важно да я премахнете, преди да е станало твърде късно, ви разказваме сега.

Най-често кондензът се натрупва вътре в изпускателната система през студения сезон. Процесът се засилва по време на кратки пътувания, когато изпускателната система се нагрява или охлажда. Същото се случва, когато кола влезе в отопляем паркинг от улицата. Така в ауспуха и резонатора се натрупва вода, пише Аутомедиа.

Когато автомобилът се движи, горещите газове и пара преминават през тръбите на изпускателната система и полепват по стените под формата на капчици. Част от влагата се изхвърля от газовия поток, но по-голямата част от нея остава в тръбите, а също така се натрупва при охлаждане в ауспуха и резонатора.

Изхвърлянето на водата се оказва много трудно, тъй като в същия ауспух има сложна система от прегради, които гасят акустичните вълни и създават правилното налягане в цялата изпускателна система. Именно там се крие водата. Тя значително ускорява процеса на корозия на цялата изпускателна система отвътре.

Може също така да се случи, че водачът в студа да постави колата на наклон. След това водата ще напълни камерите на ауспуха и ще замръзне. В резултат на това изходът за газове ще бъде частично блокиран, което, когато двигателят заработи, ще създаде обратно налягане. В най-лошия случай това може да доведе до факта, че един от заваръчните шевове просто ще се спука. Същото така ледът, замръзнал в ауспуха може да повреди вътрешните прегради.

Тук има само един съвет. Ауспухът може да бъде предварително загрят с индустриален сешоар, но това е бавна и досадна процедура. Някои правят малки дупки с бормашина, но това пък е абсолютно противопоказно. Най-важна е превенцията. Периодично карайте по магистрала, например с висока скорост, по-конкретно колата трябва да се държи в по-висок оборотен режим. Така прочиствате и двигателя, и отстранявате голямото количество влага от изпускателната система.

Previous post Audi се отказа от три модела във Великобритания
Next post Млади шофьори вземат книжка без нито час в нощно каране и без да знаят да изпреварват