Защо е добре да имате видеорегистратор и какви са неговите предимства?

Все по-голям брой автомобилисти у нас и в чужбина инсталират камери, които да записват случващото се докато са в движение. Какви функции предлага подобно устройство, струва ли си да похарчите пари за него, как да го инсталирате и ще повлияе ли то на акумулатора? Отговорите ще намерите в тази статия.

Какво е видеорегистратор и трябва ли да си купите такъв?

Видеорегистраторът е малко и компактно устройство с камера и дисплей, пригодено за инсталиране в леки и тежкотоварни моторни превозни средства (МПС). То записва цялото пътуване с картина и звук и проследява всичко, което се случва в и около вашия автомобил. Някои модели могат да записват неравности и ожулвания, докато сте паркирали. Но и без подобна екстра такова устройство е добър начин да записвате собствените си пътувания. Както вече писахме видеорегистраторът може да ви помогне при агресия на пътя. Дори през 2018 г. полицията в Северен Уелс призова шофьорите да използват такива камери, за да им помогнат в борбата с опасното шофиране. Но не бива да се разсейвате с видеорегистратора, когато шофирате дори когато сте спрели на светофар. Променяйте настройките, когато сте паркирали и колата е неподвижна.

Видеорегистраторите могат да бъдат разделени в две категории: записващи изгледа пред колата и такива, които следят пътната обстановка пред и зад превозното средство. Предлагат се и камери, които записват всичко, което се случва вътре в самото превозно средство. Те могат да бъдат полезни, ако превозвате много пътници или искате да проучите собствените си шофьорски навици. Но когато превозвате други хора, не забравяйте да ги предупредите за наличието на устройството. Те имат право не само да знаят, но и да откажат да бъдат записвани.

Защо да закупите видеорегистратор и какви са неговите предимства?

Записът от видеорегистратора може да бъде изключително полезен. В случай на пътна злополука той може да бъде ползван, ако трябва да покажете на полицията или на застрахователната компания какво точно се е случило.

Вашите кадри могат да послужат като доказателство при разследвания на катастрофи, включващи други превозни средства или участници на пътя.

Някои модели могат да се използват като GPS проследяващи устройства. Ако автомобилът се повреди на безлюдно място, непознат участък или на голямо разстояние между населени места, видеорегистраторът дава информация за точната локация.

Изследвания показват, че инсталирането на камера в колата повлиява положително на поведението на водача и подобрява шофирането им.

Как да инсталирате видеорегистратора?

За разлика от устройствата за сателитна навигация или стойките за смартфони и таблети, монтирането на видеорегистратора трябва да се съобрази. Камерата трябва да бъде фиксирана, така че да не пречи да виждате пътя и огледалата за задно виждане. Същевременно трябва да обхваща в записа и двете пътни ленти.

Изпълнението на тези условия е важно, за да се гарантира както безопасността при шофиране, така и да оправдае ползата от новата придобивка. Ето затова камерата трябва да бъде фиксирана зад огледалото за обратно виждане на предното стъкло или много близо около нея. Повечето видеорегистратори се закрепват с помощта на двустранна лента или вендузи. Двустранната лента се захваща по-добре, но е възможно да я използвате еднократно, докато вендузите предлагат по-голяма гъвкавост.

Как се захранва видеорегистраторът и може ли да изтощи акумулатора?

Освен за инсталирането на самата камера, помислете и за захранващия кабел, който трябва да бъде поставен внимателно по ръба на предното стъкло. Така той няма да пречи на изгледа към пътното движение. Повечето видеорегистратори се включват в запалката на автомобила. Ако обаче имате само едно гнездо, а планирате да включите и нещо друго, като зарядно за телефон, ще трябва да си купите допълнително и адаптер. Ако искате да използвате режима за паркиране или искате камерата автоматично да стартира и спира с двигателя, ще трябва да свържете видеорегистратора директно към акумулатора. Тези устройства използват сравнително малко количество енергия и би трябвало да имат незначително отражение върху акумулатора на поддържан автомобил.

Въпреки че Covid-19 отмени пътуванията на мнозина, направете справка, ако планирате да напуснете България с колата си, а тя има видеорегистратор. Предварително проверете какво гласят местните закони за използването на тези устройства. Европейското законодателство не е унифицирано и значително се различава в различните страни. По-добре е да избегнете ситуация, при която да обяснявате на органите на реда причината за неволното нарушаване на разпоредбите, информират от СБА.

Например, в Испания и Италия такива камери могат да се използват без ограничения. В Австрия пък използването на видеорегистратори е забранено, като нарушителите могат да се сдобият с петцифрена глоба.

Previous post Hyundai Ioniq 5 изненада на „Лосовия тест“
Next post От Германия: Това е най-скъпата Lada Niva в историята