Защо предпазните колани спират да се прибират сами?

При употребяваните автомобили, с които е „наводнен“ родния автопарк, се характеризират с един особено отчетлив проблем, свързан с обезопасителните колани – в един прекрасен ден предпазният колан спира да се събира, увисва и причинява много неудобства, като периодично бива защипван от вратата. Как да избегнете това с прости и непретенциозни средства, ви разказваме сега.

Поне няколко пъти в годината всички собственици на автомобили мият колите си. Дори най-отчаяните и мързеливи водачи веднъж на сезон измиват отлаганията от мръсотия по колата и подреждат салона. Те почистват седалки, пластмаса и дори стъклата отвътре.

А предпазните колани, които пипаме всеки път, когато се качим в колата, никога не се почистват и мият. А те не се цапат ли? А в един момент коланът спира да е толкова мек и не може да се огъва от мръсотията, натрупала се върху него през годините на работа. Именно тогава механизмът му спира да може да се справя с навиването на колана и защитната тъкан увисва. Това е цялата тайна.

Решението е просто – почистете го. Някои автомивки предлагат такава услуга: изпират с вода под налягане, пяна и четка колана. Същата операция обаче може да се извърши и в гаража, и в двора, и пред блока. За да успеете, трябва да имате в арсенала си препарат, който може да се бори с мазнините ( всеки препарат за миене на съдове) и парогенератор.

Без последното не може да се постигне желаният ефект. По някаква причина се смята, че парогенераторът е скъпо устройство, което може да се види само в американски телевизионни предавания. На практика обаче мнозина вече имат такива джаджи, а всички останали могат лесно да се сдобият с него от китайския онлайн битак. Струва ли си? Разбира се, че да!

И така, процедурата за възстановяване и регенериране на предпазния колан, както казахме, е проста. Издърпваме колана до цялата му дължина, фиксираме го с импровизирани средства и започваме да почистваме. Първо, разреждаме препарата в кофа с вода и го нанасяме върху предпазния колан.

За да подсилим ефекта и да ускорим процеса, можем да го разтъркаме с четка или гъба – което първо попадне под ръка. След това изплакваме обилно и преминаваме към парните процедури: минаваме всеки сантиметър с устройството, бавно, пробивайки порите и шевовете на колана. Това не е много бърз процес, но все пак нали го правим за себе си.