Защо през пролетта и лятото е опасно да използвате зимна течност за чистачки

С настъпването на пролетните горещини много шофьори продължават да използват незамръзваща „зимна“ течност за чистачките на предното стъкло, която не е била използвана през зимния сезон. Защо това не трябва да се прави, ви разказваме сега.

Факт е, че основата на всяка „зимна“ течност от този вид има или изопропилов, или метилов алкохол, като и двата алкохола са отровни. Метанолът е по-опасен и е забранен за използване, но въпреки това има продукти с наличието на такова вещество на нашия пазар.

Изопропанолът също е опасен, но не толкова. Дори ако по-малко опасният изопропанол, който е по-разпространен сред незамръзващите препарати за чистачки, остане в резервоара в края на зимния период, се оказва, че водачът продължава да диша нездравословните му изпарения всеки път, когато използва пръскалките. А през топлите месеци на годината, те са значително повече.

Добре, през зимата това е необходима мярка, трябва да се примирите с вредата за здравето. Защо да дишате обаче отрова през лятото? Освен това, „незамръзващите“ течности, като правило, имат по-силна и гадна миризма. И накрая, съставът на „зимната“ течност за чистачки не е подходящ за използване през лятото.

Всъщност през топлия сезон замърсителите по стъклото са различни, отколкото тези през зимата. Например насекоми, частици битум, омекотени от слънцето, цветен прашец и т.н. Тези замърсители ги няма през зимата и поради тази причина „лятната“ течност за чистачки ще ги изчисти по-добре.

По този начин стигаме до заключението, че ако дърветата вече са покрити с първите листа и в резервоара за течността за чистачки на колата ви има вещество, предназначено за зимна употреба, не бъдете алчни, отървете се от него. Това става с непрекъсната струя от дюзите, а след това си налейте „лятна“ течност.