Защо се замъгляват стъклата на автомобила

Замъгляването на прозорците е изключително опасно явление. То може да се образува внезапно – при шофиране през някои участъци от магистралата с различни нива на влажност. Привечер или нощем, при попадане в мъгла или в близост до големи водни обекти, предното стъкло побелява, като покритието се разпространява бързо. Естествено, лошата видимост от мястото на водача може да доведе до опасни ситуации по пътищата.

В някои случаи е трудно да се борим със замъгляването, тъй като в допълнение към обективните природни фактори понякога се добавят вътрешни неизправности на автомобила, причиняващи образуването на конденз.

Теч от отоплителната система

На първо място, замъгляване може да възникне, когато радиаторът на парното в колата или неговите тръби са повредени. Образува се теч на антифриз, който се натрупва зад централната конзола и се изпарява. Алкохолните пари се пренасят от вентилационната система и се превръщат в бяло покритие върху стъклото.

Повредата може да се определи по миризмата в кабината, както и по намаляващото ниво на охлаждащата течност в разширителния съд. Запотяването се появява по стъклата почти веднага след пускането на духалката и изчезва със загряването на колата. В този случай ще трябва да се разглоби печката и да се смени радиаторът.

Филтър и клапан

Има и по-малко очевидни неизправности. Например, при работа през лятото филтърът на купето може да се запуши, достъпът до външен въздух да се затрудни, поради което вентилационната система превърта само въздуха, който вече е в кабината. Поради разликите във влажността и температурата се образува конденз.

Подобен ефект се наблюдава при повреда на електропневматичния клапан на системата за рециркулация. Той е част от климатичната система и отговаря за достъпа на външен въздух. Когато се активира, клапанът се затваря, предотвратявайки навлизането на външен въздух в кабината. Това може да е необходимо, когато автомобилът преминава през зони с високо замърсяване с газове. Неизправността може да се определи от бързо развиваща се задух в кабината. При отваряне на прозорците запотяването изчезва.

Вентил за изравняване на налягането

Същият проблем може да се дължи на проблем с вентила за изравняване на налягането в кабината. Той се намира в багажното отделение, а външните му дефлектори са скрити зад бронята. Случва се с течение на времето мембраната да изсъхне и в резултат на външни влияния да загуби своята подвижност.

Когато автомобилът се движи, вътре в купето се образува зона с високо налягане, която предотвратява навлизането на външен въздух, причинявайки задух дори при правилна вентилация. Тази неизправност може да се определи с използването на една нестандартна техника. Трябва силно да затръшнете вратата и ако се заглъхнат ушите на пътниците, значи е виновен клапанът. Неизправността се отстранява чрез подмяна на повредената мембрана.

Запушване на дренажните отвори

Друга причина за замъгляване е неправилно „подобрение“ по автомобила. Някои шофьори се опитват да предпазят праговете на колата и да залепят допълнителни гумени уплътнения на вратите. Но в долната част на вратите има специални дренажни отвори, които изпускат водата и тя се излиза през гумените стъклени уплътнения. Ако дренажните отвори са запушени (от допълнителните уплътнения), тогава водата се застоява във вратите, изпарява се и влиза в кабината, поради което се образува конденз по прозорците.