Зимата най-после дойде! Какви вериги за сняг са най-подходящи?

Веригите за сняг са най-евтиният и най-ефикасен способ за безпроблемно преминаване в сурови зимни условия. Те се делят основно на твърди и меки, като от последните има какви ли не разновидности. Предвид зимната обстановка по пътищата ви припомняме основните видове вериги, както и техните плюсове и недостатъци.

От меките вериги има такива, подобни на твърдите, но изработени от гума. Има и платнени „чорапи“, както и спрей, нанасящ се директно върху гумата. Този вид обаче е нетраен, често се късат и могат да ви създадат проблеми в най-неподходящото време.

Класиката в жанра си остават т.нар. твърди вериги. Какви обаче да изберем? Основните видове твърди вериги са три и завият от оплетката. Те се делят на класически с правоъгълна оплетка, ромбоидни и „меча стъпка“.

Първите са подходящи за дълбок сняг, но са абсолютно непрепоръчителни за твърда настилка. Вибрациите от тях са изключително силни и износват, както гумите, така и окачването.

Другите два вида, особено „мечата стъпка“ са по-универсални. Те могат да се използват за сняг, лед и кал, като за кратко могат да се карат дори и на асфалт. Последното обаче е непрепоръчително.

Веригите трябва да са добре стегнати, като нашият съвет е да избирате твърди вериги от типа „меча стъпка“ и да карате с тях само на сняг. Преди да попаднете в „ситуация“, задължително направете „суха тренировка“ за слагането им.