Златният талон става дигитален, заявяваме го по досегашния начин

Златният талон за водачите без нарушения се запазва и става дигитален. Това каза пред „Телеграф“ бившият шеф на „Пътна полиция“ Тенчо Тенев. Той уточни, че новите изрядни шофьори трябва да заявят желанието си за издаване на документа.

Неяснотата около това дали остава или изчезва тази привилегия, излезе на дневен ред в петък, след като бяха обнародвани промени в Закона за движението по пътищата, според които отпадна синият талон. Там не е споменат златният и в момента той вече фигурира единствено в наредба.

Тенев коментира, че хората, които в момента имат златен талон, ще продължат да се възползват от привилегията. „Който си го има, ще продължи да се ползва от него, само че документът ще е вкаран в системата, а няма да бъде физически в човека“, заяви той. Тенев обясни, че при проверка униформеният ще вижда, че даден водач 6 години не е имал нарушение и при съставяне на фиш за преминаване на червен светофар например златният талон ще спаси броя на контролните му точки, но шофьорът ще трябва да плати глобата. При по-сериозни провинения, като катастрофа и след употреба на алкохол, привилегията не играе роля.

„Трябва да има стимули за водачите, както е с този златен талон. Това му дава определени преимущества пред останалите“, каза бившият шеф. Той посочи, че около 10% от родните водачи имат такъв талон и могат да минат по-леко в случай, че бъдат хванати да говорят по телефон, минат на червено, не са сложили колана си, извършили са неправилна маневра и пр. Досега те връщаха златния си талон и получаваха син. Тенев каза, че добре се е възприела и практиката при издаване на електронен фиш и заплащането му в 7 дни срок нарушителят да получава възможност да плати 70% от размера на санкцията, а не 100%.