Изключително слаб интерес към новите „Москвичи“

Въпреки големия медиен интерес към проекта за нов „Москвич“, който в крайна сметка се оказа китайски, руснаците явно не проявяват голям интерес към продаващата се вече повече от два месеца, иновация. За периода от пускането на модела на руския пазар през декември миналата година, до края на януари, дилърите на марката са успели да продадат само 36 кросоувъра „Москвич“.

Ще припомним, че производството на руско-китайските автомобили под възродената марка започна в края на ноември, а през следващия месец колите стигнаха до дилърите. Според „Российская газета“ в дните от декември са продадени само седем автомобила, а за целия януари – 29 броя. През последния месец на миналата година руснаците са купили два електрически „Москвича“, а през януари 2023 година – три.

Любопитното е, че малко руски медии споделят тази информация, като в повечето просто се посочва, че като цяло януарските продажби са почти пет пъти по-високи от декемврийските. А що се отнася до производството, то в началото на януари беше съобщено, че двухилядният „Москвич“ е слязъл от поточната линия на бившия завод на Renault в Москва.

По план тази година производството му ще бъде увеличено до 50 000 кросоувъра, 10 000 от които електрически. През 2024 г. компанията трябва да произведе 100 000 коли. Миналата седмица се появиха снимки със стотици „Москвичи“, стоящи на открито на паркинга на завода. Най-малко 200 кросоувъра чакат да бъдат изпратени до дилъри и държавни клиенти.

„Москвич 3“ е оборудван с 1.5-литров бензинов турбо двигател с мощност 150 конски сили, съчетан с шестстепенна механична трансмисия или с вариатор. Цената на такъв кросоувър започва от 1.97 милиона рубли, което се равнява на около 25 000 евро. Електрическият Москвич 3e е оборудван с двигател с мощност 68 конски сили в задвижването на предния мост и има автономен пробег от 410 километра, но той е много по-скъп: цената му е 3.5 милиона рубли или 45 000 евро.