И BMW iX не се справи с „Лосовия тест“ (Видео)

Екипът на независимото испанско издание km77 проведе „Лосов тест“ на поредния електромобил, който излиза на пазара – BMW iX. Целта на изпитанието е превозното средство да смени рязко посоката на движение (като среща с истинско животно) и да не удари нито един конус.

В случая кросоувърът на баварците успява със скорост 74 км/ч, но тестът се счита за успешно покрит при 77 км/ч. В изпитанието участва базовата версия xDrive40, при която се започва с по-висока скорост – 80 км/ч. Опитът е неуспешен, като електромобилът събаря конус още при завиването, а водачът му се отказва.

При 77 км/ч кросоувърът също се проваля, но при 74 км/ч успява да се справи успешно, което е отчетено като добро представяне, тъй като колата тежи 2,5 тона и е широка близо 2 метра. Екипът на km77 все пак отбелязва сравнително добрата стабилност на електрически кросоувър, както и адекватната работа на ESP-системата.

Баварският електромобил се предлага и в още две модификации – xDrive50, която развива мощност от 523 к.с. Топ-версията на BMW iX е M60, като тя също е оборудвана с два електромотора, чиято съвкупна мощност е 619 к.с.