И Porsche се предаде: Новият Cayenne ще бъде електромобил

Започна разработката на четвъртото поколение Porsche Cayenne. Спортният кросоувър ще дебютира през 2026 година и ще се промени радикално – ще се превърне в електрически автомобил. Това стана известно от информация разпространена от британското издание Autocar.

Новият Cayenne ще бъде изграден на платформата PRE, както и електрическият автомобил Porsche Macan. Вече беше обявено, че по-малкият кросоувър ще получи два двигателя със системна мощност от 600 к.с. и 100 kWh батерия, а пробегът му ще е минимум 500 км.

Новото Porsche Cayenne трябва да получи същата мощност, но в двигателната линия обаче задължително ще има и по-мощна версия. Тя, както вече стана ясно също ще е електрическа или с други думи и Cayenne, един от бестселърите на марката, минава изцяло на ток.

Платформата PRE използва 800-волтова архитектура, която позволява ултра-бързо зареждане с мощност от 270 kW. Освен това британците посочват и още една новост – електрическият автомобил Porsche Cayenne ще получи контролирани задни колела, които ще завиват под малък ъгъл.

Интересно е, че с появата на електрическата кола, бензиновият кросоувър Porsche Cayenne от трето поколение няма да бъде спрян от производство. Но само за известно време, когато двата модела ще се произвеждат паралелно. Между другото, настоящият Porsche Cayenne скоро ще бъде актуализиран.