Казваме „сбогом“ на най-голямото Renault

Кросоувърът Renault Koleos ще бъде спрян от производство и ново поколение не се планира. Последните коли ще слязат от поточната линия в южнокорейския град Пусан през 2024 г. Това стана известно на журналистите от сайта L’Argus.

В Европа продажбите на Renault Koleos вече започват да намаляват. Последните автомобили за европейския пазар ще бъдат сглобени до края на април, а от Режията планират да ги продадат до ноември.

Версията за азиатския пазар, която се продава под името Renault QM6, ще се произвежда още малко. Той ще бъде спрян през следващата година, за да се освободи производствен капацитет за новия кросоувър Geely – монтажът му ще бъде коригиран в рамките на новата програма за сътрудничество с Renault.

Нов Renault Koleos от трето поколение не е планиран – наследниците на кросоувъра ще бъдат два модела наведнъж. Първият е наскоро представеният седемместен кросоувър Renault Espace , който може да се сравни с Koleos по отношение на размерите.

Вторият модел все още не е представен. Известно е, че това ще бъде стилно кросоувър купе, базирано на Renault Austral, което ще дебютира в началото на 2024 г. Ще припомним, че кросоувърът Renault Koleos беше представен през 2007 година. Второто поколение на модела се произвежда от 2016 г.