Казваме сбогом на BMW-тата с V12 двигатели

Дните на 6,6-литровия двигател BMW N74 са преброени. 12-цилиндровият двигател най-накрая ще се оттегли от активен живот, като това ще се случи в средата на тази година. Но преди това да стане, баварският автомобилен производител ще пусне „сбогом“ ограничено издание на флагмана 7 Series с такъв агрегат, който ще е предназначен за американския пазар. Общо се планира да се произведат само 12 автомобила, които ще са на стойност 200 хиляди долара всеки.

Всички те ще получат отличителна табела „The Final V12“ и сериен номер като част от ограничена серия. Производството започва през юни. BMW Серия 7er с V12 мотор е базирана на версията M760i xDrive. За специалната серия са обявени 20-цолови джанти с оригинален дизайн, панорамен покрив, адаптивни фарове, черни или сини спирачни апарати, както и аудио система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound. Клиентите ще имат възможността да избират измежду набор от опции за интериорна облицовка, които BMW има в своя арсенал.

В Европа автомобили с V12 не се продават от есента на 2020 г., но моделите с този двигател все още се предлагат за пазарите на Близкия изток, Китай и САЩ. 6,6-литровият 12-цилиндров двигател е оборудван с двоен компресор, развива 609 конски сили и осигурява на автомобила ускорение от място до 60 мили в час (97 километра в час) за 3.6 секунди. Ограничена партида от серия 7er с V12 няма да бъде налична за свободна продажба. BMW ще отвори достъп до поръчката само за своите най-лоялни клиенти, които преди това са притежавали „седмица“ с такъв двигател.