Какви масови леки коли ще видим на автосалона в София

Тенденциите в съвременната автомобилна индустрия са очевидни. По отношение на задвижването стремежът към хибридизация и електрификация става все по-ясно изразен, а при каросериите – SUV и кросоувър моделите непрекъснато увеличават пазарния си дял, докато някои от класическите автомобилни форми стават все по-голяма рядкост. Това обаче съвсем не означава, че традиционните категории такива, каквито ги познаваме, са на изчезване.

Вярно е, че например седаните в последно време остават приоритет основно за висшия и луксозния клас, поне така изглеждат нещата на Стария континент. За сметка на това моделите с каросерии тип хечбек и комби все още имат сериозен процент привърженици и клиенти, поради което не е чудно, че тези автомобилни „породи” ще бъдат подобаващо застъпени и сред експонатите на автомобилното изложение в София, което отваря врати на 3 юни.

Opel например ще покаже за първи път пред родната публика дългоочакваното ново издание на своя изключително популярен автомобил от компактния клас – Astrа. Моделът се отличава с революционно нов дизайн, има едни от най-модерните като технология светлини в своя сегмент от пазара и за пръв път в историята си, освен с бензинови и дизелови двигатели, е наличен и с plug-in хибридно задвижване.

Peugeot от своя страна ще могат да се похвалят с третото издание на компактния хечбек 308, който между другото използва същата технологична платформа на концерна Stellantis, на която се базира и новата Astra на Opel. Френският модел също може да се похвали с богата и разнообразна гама от бензинови и plug-in хибридни задвижвания. За радост на българските почитатели на френския лъв моделът все още предлага и версии с ефективните си дизелови мотори.

Но не за дълго – приблизително още година и половина ще продължи тяхното вграждане. Най-интересната новост при Peugeot 308 обаче ще бъде премиерното представяне пред българска публика на особено популярната комби версия на модела. Очаква се и премиерата на елегантния седан DS 9 – флагманът в гамата на елитната френска марка, който издига безопасността и комфорта на качествено ново ниво.

Звездата на щанда на Skoda ще бъде новата Fabia, която наскоро беше избрана за „Кола на годината” в България от журито на Прес Авто Клуб България. Типично за чешката марка, моделът предлага изключителна функционалност и оптимално съотношение между цена и качества.

Мото-Пфое ще зарадва родната публика с премиера на основно обновения Ford Fiesta, който идва на пазара с освежена визия, модернизирана техника и по-ефективни задвижвания. Очаква се на автосалон София 2022 да бъде показан и фейслифтът на един от най-продаваните модели в световен мащаб – Ford Focus.

Няма да бъде забравена и още една интересна категория – тази на семейните ванове. Тук задължително трябва да отбележим една от особено интересните новости сред експонатите на автомобилния салон в Интер Експо Център – Dacia Jogger, който изглежда модерно, предлага куп хитри решения и идеи и категорично е най-достъпният 7-местен автомобил на пазара.