Какво да направим, ако двигателят прегрее?!

Прегряването на охлаждащата течност е ситуация, която може да изненада всеки шофьор. Това е сериозен проблем, който може да причини повреда на двигателя, така че е важно да знаете как да сведете до минимум риска от повреда и да останете в безопасност на пътя.

Признаци за възможно прегряване

Индикаторът за температурата на охлаждащата течност може да показва, че наближава прегряването, особено ако стрелката се приближи до червената зона. В този случай трябва незабавно да намерите безопасно място за спиране.

Какво да направите, ако двигателят прегрее

Спрете на безопасно място. Най-добре е да го направите отстрани на пътя или на паркинг, далеч от трафика. Не изключвайте веднага двигателя, а го оставете да работи на празен ход за няколко минути. Това ще помогне за постепенно понижаване на температурата. Пуснете парното в колата на максимум. Може да изглежда странно, но този метод помага за премахване на топлината от двигателя и ускорява процеса на охлаждане.

След спадане на температурата

Изчакайте 15-30 минути, преди да отворите аспиратора, за да избегнете изгаряния от пара или гореща течност. Внимателно проверете нивото на охлаждащата течност в разширителния резервоар, внимавайте, когато развивате капачката поради възможно налягане.

Възможно ли е да се добави вода?

Ако нивото на течността е ниско, добавете дестилирана вода или антифриз. Не се препоръчва използването на чешмяна вода поради наличието на корозивни минерали.

Ако проблемът продължава

Повтарящото се прегряване може да означава сериозен проблем, като дефектна помпа, теч в охладителната система или дефектен термостат. В този случай трябва да се свържете с механик.