Какво да направите, ако гумата ви спадне по време на движение?

Безкамерните гуми, с каквито са оборудвани по-голяма част от автомобилите днес, обикновено спадат много бавно и следователно шофьорът доста време може да не разбере какво се случва. Особено, ако навън времето е лошо – вали силен дъжд или сняг. При подобни условия водачът няма да не усети, че нещо не е наред с колата му.

По-лесно се усеща пробив в предното колело – тогава автомобилът започва да поднася в тази посока. Колкото по-висок е профилът на гумата, толкова по-силен е ефектът – колата започва забележимо да подсказва за проблема. При спукана runflat гума, напротив, това е почти незабележимо.

Бързата загуба на налягане в гума с висок профил и при висока скорост може да бъде много опасна. Що се отнася до задните колела, водачът често разбира за проблема само по характерния звук, напомнящ пляскане. Какво трябва да направи той, за да се измъкне с възможно най-малко проблеми от тази ситуация, посочват експерти:

– държите здраво волана, опитвайки се да поддържате траекторията на движение.

– сваляте крака от педала на газта и намалявате скоростта с помощта на двигателя.

– опитвате се да не натискате педала на спирачката, освен, може би, за да изключите активирания преди това круиз-контрол.

– усещайки промените в поведението на автомобила, се опитвате да го насочите към място за спиране край пътя.

Експертите припомнят, че основният враг на шофьора е паниката. Каквото и да се случи, той винаги трябва да се контролира, тъй като в подобна ситуация всичко зависи единствено и само от него. В повечето случаи нещата се развиват само за секунди и няма време за мислене и психоза. Затова и преценката на случващото се е най-важна – трябва бързо да се премисли какво може да се обърка и как да се продължи с възможно най-малко поражения по превозното средство.