Какво да направите (и какво да НЕ правите), ако спирачките откажат в движение

Вероятно, дори и в най-лошия сън, не сте си представяли ситуация, в която спирачките на колата отказват. Всички шофьори искрено искат да вярват, че този проблем няма да ги засегне. Това обаче е една съвсем реална картина от живота, в която всеки, дори и най-опитният шофьор, може да попадне. Но какво да направите, ако спирачките изведнъж се повредят и как да спасите не само себе си и пътниците в колата, но и другите участници в движението?

Какво да направите секунда след откриване на неизправността

Трябва да действате много бързо. Веднага щом разберете, че спирачките вече ги няма, трябва незабавно да уведомите всички околни участници в движението, че автомобилът ви е станал опасен.

Първата стъпка е да включите сигнала за аварийно спиране, така че превозните средства зад и пред вас да са потенциално подготвени за неочакваното. Напълно възможно е шофьорите наоколо да не разберат какво се случва и за да им помогнете, е важно да сигнализирате.

В същото време е необходимо да принудите моментално всички пътници да закопчаят предпазните си колани, тъй като вероятността от сблъсък с други автомобили или преобръщане е много голяма. А за да получи сериозни наранявания, пътник без колан се нуждае само от скорост 30 км/ч.

Едновременно с предишните действия водачът трябва да оцени ситуацията и да разбере какво да направи за бързо аварийно спиране на автомобила. Е, ако проблемът се случи по нанагорнище, тогава ще бъде достатъчно да дръпнете ръчната спирачка (плавно) и да изчакате автомобилът да спре напълно.

Но ако проблемът е възникнал при спускане, препоръчително е незабавно да намерите най-близката мантинела, тъй като нито ръчната спирачка, нито по-ниската предавка няма да могат напълно да спрат колата при силно ускорение.

Въпреки че първо ще трябва да опитате именно с ръчна спирачка и на скорост, и чак когато скоростта се забави да прибегнете до сблъсък с мантинела. Изчакайте колата да намали скоростта и бавно започнете да приближавате към мантинелата странично. Силата на триене в този случай ще работи не по-лошо от работната спирачки и дори смачканите ламарини не трябва да ви притесняват, защото това е най-добрият възможен резултат.

Всъщност има напълно работеща схема за действията на водача при отказ на спирачката при нормални условия. Важно е да следвате ясно инструкциите и да разберете, че бордюрът или мантинелата са по-добрият вариант от челна среща с камион, например.

Нека разгледаме схемата по-подробно:

Причината за повреда на спирачката може да бъде ниско ниво на спирачна течност. Ето защо, ако колата не спре, когато натиснете педала на спирачката, освободете спирачката и натиснете отново, и така, докато останалата течност се изпомпва през системата. Като правило, след две или три напомпвания на педала, спирачките би следвало да се върнат към работните си параметри.

Друга причина, поради която колата може да откаже да намали скоростта, е чужд предмет, който е попаднал под педала на спирачката. Най-често такива предмети са пластмасови бутилки, които лесно се търкалят на най-неподходящите места. Внимателно извадете бутилката с левия си крак и натиснете педала на спирачката. И никога не съхранявайте предмети, които могат да се търкалят свободно из салона на автомобила в областта на шофьорската седалка – това е изпълнено с рискове.

Спукан спирачен маркуч – това е ситуацията, когато вече не е възможно да се върнат спирачките в работно състояние. Основният симптом на това явление е напълно неработещ спирачен педал. За да забавите автомобил, който е загубил основната си спирачна система, можете да включите на по-ниска предавка, а при автомобили с автоматична скоростна кутия да използвате ръчната спирачка. Ако условията на движението позволяват, разклатете автомобила надясно и наляво възможно най-широко. Инерцията на скоростта ще намалее и колата ще започне забележимо да намалява.

Какво да НЕ правите, ако спирачките откажат

Преди всичко, не се паникьосвайте. Най-малкото имате три възможности за ефективно спиране на автомобила и всяка паника ще увеличи времето за вземане на решение, което може да бъде смъртоносно.

Не покривайте лицето си с ръце и не викайте никого за помощ. В тази ситуация оставате сами с проблема и колкото по-рано се вземе правилното решение, толкова по-бързо колата ще се забави безболезнено както за водача, така и за всички околни участници в движението.

Не трябва незабавно да спирате с висока скорост встрани от пътя. Ако изведнъж почувствате, че спирачките не работят и прибегнете до директно излизане от пътя и удар с мантинелата, това може да доведе до преобръщане на автомобила, нараняване или дори смърт.

Ако пътят е гладък и чист, вие сте късметлия – имате достатъчно време да съберете мислите си и да вземете правилното решение. Най-добрият вариант тук е да забавите със скоростната кутия и с ръчната спирачка, след което можете спокойно да извикате пътна помощ.

В никакъв случай не влизайте в насрещната лента! Ако сблъсъкът не може да бъде избегнат, по-добре е да се ударите в колата отпред. Така общата скорост при сблъсък на две движещи се в една посока коли ще бъде минимална – от 10 до 30 км/ч. Тръгвайки в отсрещната лента, рискувате да получите сила на челен удар от 150 до 200 км/ч, което във всеки случай ще завърши зле.