Какво да направите при пукнатина в предното стъкло на колата?

Хвърчащи камъчета или други дребни предмети могат да го надраскат. Може да се стигне и до пукване на стъкло – най-често предното, от камъче, което е полетяло точно към вашето возило. Огромно раздразнение е, когато се случи такава пукнатина точно там, където най-често е насочен погледа на водача. А пък, ако е точно в линията на видимост, когато шофирате, се превръща в постоянен дразнител. И тук не говорим дори за счупване.

Независимо обаче къде точно е възникнал проблемът, не отлагайте ремонта на предното стъкло, тъй като колкото по-дълго чакате да го поправите, толкова по-лошо може да стане. Цената също би била по-висока. На пазара са на разположение различни комплекти за поправка на подобни дреболии. Те са и значително по-евтини в сравнение с подмяната на цялото предно стъкло, проектирано специално за вашия модел автомобил. Затова си спестете главоболията и средствата.

Пропукване от изхвърчало камъче от друго превозно средство на предното стъкло на колата не трябва да предизвиква неоправдани опасения за безопасността. На теория, пукнатината може да се разпространи бързо и да разбие предното ви стъкло, но в действителност това е изключително малко вероятен сценарий. Съвременното автомобилно предно стъкло има специален ламиниран дизайн – предните стъкла обикновено са изградени от два слоя стъкло, поставени от двете страни на лист винил – последният е невероятно издръжлив.

Това, което може да се случи обаче, е, че влагата може да проникне в пукнатината и да причини локално разслояване и обезцветяване, като ефективно разширява зоната на повреда. Удари, вибрации и дори екстремни температури, през лятото и зимата могат да доведат до зони с локализирани напуквания и много проблеми. Отново, въпреки че нито един от тези сценарии не е непосредствено опасен – освен ако зрението ви не е значително затруднено при шофиране – ще ви трябва ново предно стъкло. Но не бързайте!

Как да поправите пукнато от камъче предно стъкло?

Можете сами да поправите предно стъкло, като използвате комплект смола тип „направи си сам“. Но ако сте с пълно застрахователно покритие се обърнете към компанията, в която сте застраховал автомобила си. За тях ще бъде по-добре да покрият малката щета, отколкото сметката за подмяна на цялото предно стъкло.

Ако предното ви стъкло не е покрито от застраховка и ако сте уверени, че можете да свършите работа с комплект „направи си сам“, можете да спестите пари, ремонтирайки самостоятелно предното стъкло. Комплектите не са скъпи и обикновено включват спринцовка и смола, за да достигнете добре в дупката. Можете да намерите такъв комплект за двайсетина лева. Разбира се, трябва да следвате инструкциите докрай – онлайн можете да намерите и видеоклипове, как се прави. Но ако не успеете и нещата не станат както трябва, ще трябва да се обърнете към сервиз.

Как да сменим предно стъкло на автомобил?

Ако нещата опрат до автомонтьори, би трябва те да знаят, какво правят. Добре е обаче и вие да знаете, какво трябва да се изисква тъй като никога не знаете, колко компетентен и съвестен може да е човекът, който се е заел да подмени предното Ви стъкло. Стъпките са следните:

  • Екстериорът и интериорът на автомобила трябва да са защитени преди да се започнат дейностите по същество.
  • Следва премахване на чистачките на предното стъкло на автомобила.
  • Използват се скоби и повдигащи устройства както и режещ инструмент, който да премахне лепилото и така да се отдели предното стъкло от останалата част от колата.
  • При вдигане на стъклото са нужни двама души (или специална машина) – то е изключително тежко.
  • Предното стъкло трябва да се почисти старателно, преди да се монтира с ново лепило.
  • Важно е да се подходи с внимание при наместването, за да застане плътно и да не пропуска вятър и вода.