Какво трябва да знаем и кой носи отговорност, когато дрогиран ни удари на пътя?

Георги Семерджиев, който седна пиян и дрогиран за волана, уби две жени при катастрофата на бул. „Черни връх“ в София. Димитър Любенов, който седна пиян и дрогиран за волана, уби френски гражданин на Околовръстното шосе в столицата. Преди ден 19-годишен седна дрогиран зад волана и удари няколко коли в Бургас. Кой плаща, когато дрогиран ви удари на пътя? Говори юристът Владимир Тодоров, председател на Българската асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия.

– Г-н Тодоров, в последно време почти не минава ден, в който да не чуем, че водач, който е употребил наркотици, сяда да кара. Инцидентите са ежедневни. Нека обясним обаче кой плаща щетите, когато настъпи катастрофа?
– Когато имаме дрогиран или пиян шофьор и той предизвика катастрофа, е важно автомобилът да има „Гражданска отговорност“. В този случай застрахователят плаща при всички положения – било за материални щети, било за нематериални, ако има пострадали, или не дай си Боже, и починали. А след това застрахователят регресира към виновния водач, който е карал пил или дрогиран, иск на 100% за това, което е платил. При такива случаи застрахователите са много прецизни и преследват с години тези пияни и дрогирани водачи.

– Ако въпросният виновен водач няма имущество и средства…
– Тогава виновният водач става вечен длъжник. Ако започне работа, му се взима част от заплатата. Ако придобие нещо, то се блокира. Просто виновният до края на живота си ще дължи едни десетки хиляди лева, а при смъртен случай и стотици хиляди. Много неблагоприятни са финансовите последици за тези пияни или дрогирани водачи.

– Ако вземем за повод инцидента в Бургас, когато 19-годишно момче взима колата на баща си и удря няколко коли. Кой носи отговорност за щетите? „Гражданската отговорност“ е на името на бащата…
– След като автомобилът има „Гражданска отговорност“, за инцидента отговорност носи водача. Гражданската на бащата ще покрие щетите, а след това застрахователят ще си търси парите от 19-годишния виновен водач.

– Какво е наказанието, когато водач кара с алкохол и наркотици в кръвта, в момента…
– Наказанието е следното: – ако наличието на алкохол е до 1,2 промила, се води административно нарушение. Отнема се книжката за 1 или 2 години, а глобата е от 1000 до 2000 лева; – ако е над 1,2 промила, това вече се води престъпление и се носи наказателна отговорност. При наркотиците няма долна граница. Там или си употребил, или не си. И това е добре да се знае, защото много хора си мислят, че като са изпушили една цигара марихуана преди седмица, тестът няма да ги хване.

Не е така. Тестът е много прецизен и хваща доста време назад. Ще си позволя да дам съвет на водачите изобщо да не употребяват наркотици, ако искат да са примерни на пътя.

– Да припомним и при отказ от проба за алкохол и наркотици наказанието е…
– Към момента наказанието е административно. Но това е едно от нещата, които ще искаме да се промени, когато се сформира новият парламент. Ще искаме отказът от тест да се приравни на употреба, защото в момента това е вратичка, която се използва. Наказанието е, че се взима книжката за 2 години и се плаща глоба от 2000 лева. Но, пак повтарям, това се води административно наказание. Искаме отказът от даване на проба за алкохол и наркотици да се приравни към това, все едно водачът е дал положителна проба. Така вече шофьорът ще попадне под санкцията на Наказателния кодекс, а там наказанията са по-строги.

Пред Факти.бг