Какво трябва да знаете при смяната на гумите?

Зимният сезон си отива и идва времето за смяна на гумите на автомобила. Тяхното състояние е от съществено значение за безопасността, производителността и комфорта при шофиране, затова е важно да се изберат качествени гуми, но не на всяка цена!

Изборът зависи от няколко фактора, включително марката и модела на колата, метеорологичните условия, стила на шофиране и бюджета. Ето няколко съвета, които ще са от помощ при избора на правилните гуми.

На първо място – проверете ръководството на производителя, което трябва да съдържа информация за препоръчителните гуми за вашия автомобил, включително размер, товароносимост и препоръчително налягане на въздуха в тях.

Важно е също да се проучат марките и моделите, да се прочетат отзивите от потребители и сравнете да се сравнят опциите, предлагани на пазара. Ако вече имате ясна представа за гумите, които търсите, можете да ползвате специализирани сайтове в интернет, за да купите вашите гуми онлайн.

Там най-често ще срещнете и стандартните обозначения за гумите, по които можете да се ориентирате за техните качества. Вече трета година етикетите са според новите изисквания на Европейския съюз. На тях са отбелязани на практика всички качества, които дадена гума притежава.

Новият етикет (вдясно на снимката) съдържа допълнителна информация за характеристиките на гумата на сняг и при заледени зимни условия. Класовете гуми вече не са 7, а 5, обозначени с буквите от A до E (вместо до G). Става въпрос за „съпротивлението при търкаляне“ (директна зависимост с разхода на горива на колата, затова и иконка с колонка за бензин) и за „сцепление при мокра настилка“ (способността на гумата да се задържа на пътя при мокри условия).

Включен е и QR код, чрез сканирането на който през телефона излизат подробности за продукта в публичната част от базата данни за продукти на ЕС.

На най-долния ред на етикета пък са иконките за ниво на шум, който създава гумата при движение (вече не в децибели (dB), а отново с клас А, В или С) и за това дали гумата е за сняг и лед (в примера), за летни условия и сухо време или всесезонна.

Изборът по последния показател се обуславя най-вече от климатичните условия. Ако живеете в район, където често вали сняг или дъжд, трябва да помислите за гуми, подходящи за тези условия, като зимни или всесезонни гуми с отлично сцепление за мокра настилка.

Направете го и според вашия стил на шофиране. Ако често шофирате с висока скорост или по криволичещи пътища, може да имате нужда от гуми, предлагащи по-добро управление и сцепление.

От значение е и бюджетът, за да се намери баланс между качество и цена. Важно е да се има предвид, че цената също може да варира според региона и продавача. Затова е добре да се направят някои проучвания и да се сравнят цените в различни магазини, за да се открие най-добрата сделка. И все пак – не трябва да се прави компромис с качеството, тъй като гумите са решаващ елемент за безопасността на пътя.

Трябва да се знае и още нещо. Продължителността на живота на комплект автомобилни гуми зависи от няколко фактора като качеството им, как се използват и поддържат, условията на шофиране и климата. Като цяло средният им живот е 5 години, въпреки че могат да издържат до 10, ако се поддържат правилно.

И все пак – гумите трябва да се сменят преди пълното им износване, ако има признаци, че са повредени или захабени. Това означава дълбочина на протектора, по-малка от 1,6 мм, неравномерно износване, вдлъбнатини или деформации по страничните стени на гумата, пукнатини или всякакви други видими повреди.

По принцип се препоръчва гумите да се проверяват на всеки шест месеца или на всеки 10 000 км и да се сменят, когато е необходимо, за да се осигури максимална безопасност на пътя.

Възможно е сами да смените автомобилните гуми, но това изисква специфични умения и инструменти (особено ако гумите трябва да се демонтират от джантите). Ако не сте сигурни как да го направите, препоръчително е да идете при майстор професионалист.