Как безопасно да миете колата под високо налягане

Уредите за миене под високо налягане могат да причинят сериозни щети на боята на автомобила и затова всеки шофьор трябва да знае как да ги използва правилно. Това обясни Ян Хайцер, вицепрезидент на Националния автомобилен съюз, който даде и някои препоръки за избягване на проблеми при измиването на колата.

„Всяка сила на триене убива боята на автомобила и като се има предвид, че той все още е подложен на негативни въздействия от външната среда, трябва да се третира внимателно. За да не се повреди боята на машината със струя под налягане, е необходимо да се пръска вода под ъгъл 25-45 градуса от разстояние най-малко 30 сантиметра. Ако постоянно пренебрегвате тези правила, боята бързо ще избледнее и ще трябва да я възстановите или дори да пребоядисате колата“, каза Хайцер.

Според експерта при измиване под налягане боята се разделя на слоеве. Това се случва в случаите, когато колата е била лошо боядисана или има повреда на боята, която е невидима за окото. Ето защо, преди да измиете автомобила, е препоръчително да отстраните такива недостатъци.

Има и друга непредвидена опасност за боята при използване на машина за миене под налягане. Това е шампоанът, с който предварително се полива колата. Той съдържа алкали за премахване на маслени петна, които причиняват помътняване на боята.

Хайцер допълни, че само редовно измиване, дори то да е внимателно, не е достатъчно, за да се съхранят боята и лака на превозното средство. За защита от реагентите по пътищата през зимата върху каросерията трябва да се нанася специален восък, а самата кола, по възможност, да се оставя на места, на които защитена от въздействието на външните условия.

Previous post Новият Tiguan се показа без почти никакъв камуфлаж
Next post Кога вибрациите на автомобила са нормални?