Как безопасно да миете колата под високо налягане

Уредите за миене под високо налягане могат да причинят сериозни щети на боята на автомобила и затова всеки шофьор трябва да знае как да ги използва правилно. Това обясни Ян Хайцер, вицепрезидент на Националния автомобилен съюз, който даде и някои препоръки за избягване на проблеми при измиването на колата.

„Всяка сила на триене убива боята на автомобила и като се има предвид, че той все още е подложен на негативни въздействия от външната среда, трябва да се третира внимателно. За да не се повреди боята на машината със струя под налягане, е необходимо да се пръска вода под ъгъл 25-45 градуса от разстояние най-малко 30 сантиметра. Ако постоянно пренебрегвате тези правила, боята бързо ще избледнее и ще трябва да я възстановите или дори да пребоядисате колата“, каза Хайцер.

Според експерта при измиване под налягане боята се разделя на слоеве. Това се случва в случаите, когато колата е била лошо боядисана или има повреда на боята, която е невидима за окото. Ето защо, преди да измиете автомобила, е препоръчително да отстраните такива недостатъци.

Има и друга непредвидена опасност за боята при използване на машина за миене под налягане. Това е шампоанът, с който предварително се полива колата. Той съдържа алкали за премахване на маслени петна, които причиняват помътняване на боята.

Хайцер допълни, че само редовно измиване, дори то да е внимателно, не е достатъчно, за да се съхранят боята и лака на превозното средство. За защита от реагентите по пътищата през зимата върху каросерията трябва да се нанася специален восък, а самата кола, по възможност, да се оставя на места, на които защитена от въздействието на външните условия.