Как да направим колата си хибрид само срещу 6 000 лв.

Австралийският студент по дизайн Александър Бъртън спечели национална награда „Джеймс Дайсън“ за разработването на прототип на комплект REVR, предназначен за евтино преобразуване на бензинови или дизелови автомобили в хибридни електрически превозни средства. Този комплект е достъпна алтернатива на скъпите услуги за преобразуване.

По правило традиционното преобразуване на електрически превозни средства включва демонтиране на двигателя с вътрешно горене, скоростната кутия и друго свързано оборудване и замяната им с електрически компоненти.

Комплектът REVR обаче не изисква модификация на тези компоненти. Вместо това, компактен високоенергиен аксиален електрически мотор се монтира между задните колела на автомобила и дисковите спирачки, а батерията и контролерът са разположени в багажника или на мястото на резервното колело.

Под капака са монтирани допълнителни готови системи, включително сервоусилватели на спирачките и сервоуправление на волана, както и системи за отопление и климатизация. Този подход ви позволява да бъде предложен комплект на цена от около 5000 австралийски долара (3000 евро).

Комплектът REVR превръща колата в хибрид, осигуряващ около 100 км електрически пробег преди преминаване към двигателя с вътрешно горене.