Как да направим така, че чистачките да не „замазват“ стъклото през зимата

Много често в началото на зимата, с появата на сняг по пътищата, се оказва, че перата на чистачките не премахват мръсотията, а я размазват върху предното стъкло. Или започват да оставят непочистени места по него. Разказваме ви от какво обикновено се причинява това нещастие и как можете да се справите с него.

Когато чистачките (или една от тях) престанат да се справят нормално с преките си задължения, собственикът на автомобила незабавно мисли за замяната им. Но често, дори след инсталиране на чисто нови , водачът не намира сериозен положителен ефект.

Например, непочистено място точно пред очите на водача или пътника може да се окаже непреодолим проблем. Не си струва да търсим мистични причини за явлението. Особено ако колата ви е оборудвана с модерни безрамкови чистачки. Този тип чистачки често започват да „размазват“ през зимата.

Лошо е, ако имате голяма кола и предното ѝ стъкло има подчертано изпъкнала форма. В този случай по-голямата част от безрамковите чистачки не се справят добре с почистването през зимата. При зимни условия дизайнът им не може да осигури необходимата сила на сцепление със стъклото по цялата дължина.

Гумените ленти на тези чистачки губят еластичност от студа, а в същото време количеството мръсотия, което трябва да „извадят“, е много по-голямо, отколкото в топъл сезон. Изходът е прост. Преминете от чистачки без рамка към такива с рамка или хибридни. Те се справят много по-добре със прилепването към стъклото през зимата.

Проблемите с „размазващите“ чистачки понякога изобщо не се крият в самите тях. Факт е, че тe не се притискат към стъклото сами. За това е отговорна пружината, разположена в рамото, към което е прикрепена чистачката. Ако е отслабена, дори нова чистачка няма да може да почисти стъклото ефективно. Проблемът се решава елементарно. „Умореният“ еластичен елемент се заменя с нов.

Понякога коренът на проблемите с мръсното стъкло не е свързан и с пружината. Случва се чистачката да не почиства добре поради луфт във втулката, която закрепва рамото към така наречения трапец. Когато тази сглобка всъщност е хлабава – за каква пружина може да говорим?

Лесно е да се уверите, че има обратна реакция. Достатъчно е да вземете рамото на чистачката с ръка и да се опитате да го разклатите от една страна на друга. Ако има въпросния луфт, ще усетите веднага. Тогава пробвате с притягане, а ако проблемът остане, то потърсете помощ в специализиран сервиз.

One thought on “Как да направим така, че чистачките да не „замазват“ стъклото през зимата

  1. Добре би било да илюстрирате термините, които са посочени в текста – например „безрамкови чистачки“, „хибридни чистачки“. Кой е този „уморен“ еластичен елемент? Посочете къде е този „луфт във втулката, която закрепва рамото към така наречения трапец“. Какво може да се направи при силен снеговалеж придружен с вятър и минусови температури? В този случай по чистачките се натрупва лед и се налага периодично спиране и ръчно почистване.

Comments are closed.