Как да почистим фаровете отвътре?

Пролетта е време за цялостно почистване на автомобила и връщане на колата към нов живот – точно навреме за летния сезон. Докато отмиват отлаганията от зимата, мнозина ще забележат, че във вътрешността на фаровете също има мърсотия. Би било добре да я премахнете, но как?

Свалянето на фаровете и тяхното добро почистване отвътре е брилянтна идея (в буквален и преносен смисъл). С времето във вътрешността се натрупва прах, понякога дотолкова, че той просто може да спре да свети, защото мръсната крушка не се отразява в зацапания рефлектор. Затова периодично трябва да разглобявате и измивате старателно, премахвайки вековни натрупвания.

Загрижени собственици на автомобили първо тичат към магазина за авточасти до рафта с химия и там със сигурност ще има подходящ спрей, на който пише, че ще се справи с поставения му „ултиматум“. Но съветът на някои специалисти е категоричен: в никакъв случай фарът не трябва да се мие с други средства, освен с обикновена топла вода, в която е добавено малко сапун. По този и само по този начин.

В противен случай, независимо какво обещават етикетите, както прозрачния поликарбонат, така и рефлекторът ще започнат да се замъгляват, което значително ще намали възможностите за осветление. Това разграждане на фара става доста бързо, вижда се с невъоръжено око и засяга както работата, така и последващата продажна цена на колата. А новите фарове вече са доста скъпи.

Първоначалната мисъл да приведете колата в прилично състояние сами е най-добрият вариант, тъй като никой няма да се отнася към автомобила толкова внимателно, колкото неговия собственик. Все пак си струва да запомните, че отговорността в този случай е само на ваша – няма на кого да се скарате и да прехвърлите вината.

След като се справите с този труден морален избор, можете да започнете. Нека си позволим само един съвет: когато избирате „помощници“, било то инструмент или химични съединения, трябва да помислите три пъти, иначе едно ще излекувате, а другото ще осакатите. Това, уви, също се случва…