Как да си върнете увереността зад волана?!

Някои шофьори губят увереността си, след като не са сядали дълго време зад волана или пък са претърпели инцидент. И тях просто ги е страх отново да шофират, като с течение на времето този проблем се задълбочава. Стига се дотам, че някои дори се отказват завинаги от управлението на автомобил.

Този проблем може да бъде решен по различни начини. Експерти дават няколко съвета как шофьор да си възвърне увереността и да не бъде опасен както за себе си, така и за останалите участници в движението.

1. Вземете няколко урока от инструктор

Това се отнася най-вече за дамите, които не са шофирали дълго време. Най-често причините са в това, че съпругът им ги е возил, а и не са имали собствен автомобил. След раждането на дете обаче често може да се наложи те сами да карат и вторият автомобил в семейството става задължително.

В случая най-добрият вариант е да се вземат няколко часа при инструктор. Той е професионалист и добре знае какво да прави, особено в трудните моменти. Със сигурност инструкторът и друт път е попадал на хора, които ги е страх, така че помощта му в тази ситуация е безценна.

Има и нещо друго – с инструктор се кара по различен начин. Той вече няма да преподава правила за движение, както при първоначалния шофьорски курс, а ще дава практични съвети, които са от огромна помощ.

2. Излезте на пътя рано сутрин

За хора, които не са карали дълго време, е добре, след като отново сядат зад волана, да шофират, когато трафикът е по-малък. Вариант за това е потегляне рано сутрин, когато по улиците има много по-малко превозни средства. Да, едва ли на някого му е приятно да стане в 5 часа сутринта, но пък това време е идеално за навъртане на километраж. Същото се отнася и за шофирането в почивните дни.

3. Прочетете няколко книги и гледайте видеоклипове

Помощта от инструктор ще е безценна, но и малко допълнително образоване няма да е излишно. В интернет е пълно със съвети за безопасно шофиране, а много от тях са записани на видео в YouTube. Консултирайте се с приятели и познати на кои онлайн инструктори може да се има доверие и вижте какво ще ви посъветват.

Не пречи и да се прочете някоя книга по темата, както и да се преговори Правилникът за движение по пътищата. В книгите материалите са по-добре разпределени структурно, което може да бъде само от полза.

4. Пътувайте извън града при всяка възможност

Тук отново се връщаме към темата за по-малко натоварените пътища. Изберете се маршрут, за който знаете, че е с по-слаб трафик и тръгвайте смело. Подобни пътувания със сигурност ще увеличат увереността ви зад волана. По-дългите маршрути ще помогнат да свикнете с автомобила, но не се преуморявайте.

5. Не бързайте

Някои хора не са карали дълго време и по други причини – заболяване или пък работа в чужда държава. И когато след това им се наложи отново да седнат зад волана, се чустват странно, тъй като са загубили някои навици. Затова, когато потеглят отново, не трябва да бързат. Пътуването в града с малка скорост помага да припомнянето на някои основни умения. Не бива обаче да се забравя, че прекалено бавното движение извън града може да бъде опасно.

6. Дайте си време

Най-често това важи за хората, които са попаднали в сериозен инцидент, докато се шофирали. Психически те са неуверени и са загубили вяра в уменията си. И се питат „какво щеше да стане, ако…“ Положението допълнително се влошава, ако именно те са били виновни за инцидента, и ако при него има пострадали хора.

Основното в случая е да си дадете време, за да може да се възстановите от изпитания шок. Не си поставяйте конкретни срокове за завръщането ви зад волана. С течение на времето нещата ще се подобрят. По възможност, не карайте повече автомобила, с който сте катастрофирали.

7. Не се страхувайте, че сте забравили да карате

Мнозина се притесняват, че с времето уменията им да шофират (ако не го правят) ще изчезнат. Не е така – човешкият мозък и тялото запаметяват такива неща. Разбира се, не бива да се разчита само на това, а и на нещата, за които вече стана дума.

Основното обаче е: не се страхувайте от автомобила. Ако подхождате със страх към шофирането, това ще донесе единствено проблеми. Също така – не се надценявайте, а опитайте да придобиете реална оценка за уменията си. Това ще ви бъде само от полза.

Previous post Пет начина да ви измамят в автосервиз
Next post Volvo планира да пусне електрическо комби