Как много шофьори убиват съединителя на колата си

Все по-малко са колите с механични трансмисии, но търсенето им остава. За да смените предавката на ръчна скоростна кутия, трябва да натиснете съединителя и да изберете желаната скорост.

Съединителят обаче не е от най-издръжливите елементи на автомобила, като той често се разваля заради неправилното поведение на водача по време на шофиране.

Механик с голям опит обясни какви грешки правят шофьорите, които водят до бързо износване на съединителя.

На първо място, това е навикът постоянно да държите крака си върху педала на съединителя, дори когато не е напълно натиснат. Трябва да се знае, че дори леко докосване на педала създава натоварване върху структурните елементи. И ако кракът ви е постоянно на педала, съединителят се износва много по-бързо и излиза от строя.

Друга често срещана причина за преждевременна повреда на съединителя е неправилното започване на движение, тоест потегляне. Много шофьори обичат да стартират рязко, понякога дори с приплъзване, което значително увеличава натоварването на съединителя. Такива маневри неизбежно водят до прегряване и бързо износване на механизма.

Сериозна ни проблеми създава и неправилното използване на съединителя при забавяне на автомобила. Всъщност, когато съединителят е натиснат, скоростната кутия е изключена от двигателя, което не позволява на двигателя да подпомага процеса на забавяне.

По този начин целият товар пада върху спирачната система на автомобила, докато съединителят получава допълнително напрежение, което води до преждевременното му износване.