Как се краде кола с помощта на Nokia 3310 (Видео)

Наскоро ви съобщихме за нов метод за крадене на автомобили, като една от жертвите беше британски експерт по системи против кражби. Неговата чисто това Toyota RAV4 беше отмъкната само за минути от улицата пред дома му. Тогава експертът обясни, че престъпниците са а използвали специално устройство, което било свързано към кабелния сноп зад фара на колата.

Експериментът беше възпроизведен и от експерти по киберсигурност от YouTube-канала Motherboard. Хитрата джаджа се продава онлайн за няколко хиляди долара, но се състои от най-евтините компоненти. Цялата стойност на устройството е в хакерската програма.

За да не привличат много внимание, престъпниците маскират устройството като колонка JBL или дори много популярния навремето телефон Nokia 3310. Във видеото, публикувано по-долу, именно Nokia-та е свързана чрез USB-конектор към системата на автомобила. Разбира се, оригиналната Nokia никога не е имала USB-конектор, като в случая от оригиналния телефон е останала само пластмасовата опаковка, докато пълнежът е нов.

След като устройството е свързано към мрежата на автомобила, крадците могат да отключат вратите, да запалят двигателя и да потеглят, преди собственикът изобщо да разбере какво се случва. Затова и експертите призовават Toyota да добави криптографска защита за съобщенията, предавани по CAN-шината (място, на което се събира информацията от електронните блокове на автомобила.