Как се тегли електромобил? Внимавайте!

Тегленето на закъсал автомобил не е проста процедура. Докато то е сравнително лесно при автомобилите с конвенционалните двигатели с вътрешно горене с механична предавателна кутия, то става по-сложно при другите видове задвижване. В случай на електро автомобили, хибриди и такива с двигатели с вътрешно горене с автоматична скоростна кутия, съветът е да не теглите автомобила сами, за да предотвратите повреда на системата за високо напрежение или автоматичната трансмисия.

Причината – колите с механични предавки се теглят в неутрално положение, за да се отдели двигателя от колелата. Но това не е възможно с електрически автомобили и много от хибридните превозни средства, пише Ауто-прес. В този случай при теглене колелата въртят електрическите двигатели, които генерират електричество. А това може да повреди силовата електроника или батерията. Автоматичните трансмисии също могат да бъдат повредени, ако се задвижват от колелата на автомобила вместо от двигателя.

Решението – за да се предотвратят повреди, задвижващите колела на електрическите превозни средства, хибридните и автоматичните автомобили се повдигат за теглене. Професионалните репатраци по принцип носят със себе си необходимите технически устройства.

Ако ви се наложи подобна процедура е добре първо да проверите инструкциите, за да видите дали можете да теглите на ход автомобила. Ако искате да сте в безопасност, можете да използвате професионална услуга за теглене. Между другото, това важи за всички задвижвания, защото също има много неща, които трябва да се вземат предвид при теглене на автомобил с механична предавателна кутия, защото съществува риск от нараняване и злополуки, например ако тегличът неочаквано се откачи.