Календарът на Формула 1 за 2023 година изтече в интернет?

Броени дни, след като президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем обясни, че няма да бърза да представи календара на Формула 1 за следващия сезон, негова версия изтече в интернет. Мотивите на бившия рали пилот са, че ФИА и промоутърът на Формула 1 ще представят календар, когато всички състезания в него са напълно сигурни и няма да се налага допълнително да бъдат потвърждавани дати или писти, където ще има стартове.

Както и се очакваше, в тази версия на календара на Формула 1 за догодина има 24 състезания, толкова колкото обясни, че ще бъдат главният изпълнителен директор на световния шампионат Стефано Доменикали. Така 2023 ще е сезонът с най-много стартове в историята на Формула 1.

Ако този календар се окаже верен, то сезонът ще стартира на 5 март в Бахрейн и ще финишира на 26 ноември в Абу Даби. Има едно ново състезание – в Лас Вегас, а две надпревари се завръщат в календара – Китай и Катар.

За март 2023 година са предвидени две състезания – сезонът ще стартира на 5 март в Бахрейн и ще продължи на 19 март в Саудитска Арабия. Стартовете през април са три: Австралия (2 април), Китай (16 април) и Азербайджан (30 април).

Месец май също ще е натоварен – на 7 май е стартът в Маями, следват Емилия-Романя („Имола”, 21 май) и Монако (28 май). Веднага след това започват юнските надпревари: Испания (4 юни), Канада (18 юни).

Юли стартира с Австрия (2 юли), следват Великобритания (9 юли), Белгия (23 юли) и Унгария (30 юли).

Следва лятната пауза през август, която пак ще е три седмици. И след това идват Нидерландия (27 август), Италия (3 септември), Сингапур (17 септември), Япония (24 септември), Катар (8 октомври), САЩ (22 октомври) и Мексико (29 октомври).

През ноември са последните три състезания: Бразилия (5 ноември), Лас Вегас (18 ноември) и Абу Даби (26 ноември).