Кале Рованпера спечели рали Португалия

Световният шампион Кале Рованпера с Тойота Ярис спечели рали Португалия, за да запише първата си победа за новия сезон. С нея той оглави класирането в Световния рали шампионат (WRC) след пет от общо 13 кръга, предава БТА.

За 22-годишния финландец това бе девета победа в кариерата, но втора поредна по макадамовите пътища в Португалия.

Той започна финалния състезателен ден с преднина от 57.5 секунди пред испанеца Дани Сордо (Хюндай i20 N) и без никакви притеснения успя да я запази в тези граници в последните четири етапа.

Рованпера завърши ралито с аванс от 54.7 секунди пред Сордо, а трети на 1:20.3 минути остана друг финландец – Есапека Лапи (Хюндай i20 N).

„Отдавна чаках това завръщане и съм щастлив, че то най-после се случи. Искам да кажа голямо благодаря на моя навигатор Йоне Халтунен и на целия ми екип. Те не спряха да ме подкрепят през цялото време“, каза след победата Рованпера.

Белгиецът Тиери Ньовил (Хюндай i20 N), който започна деня на трето място в класирането, имаше технически проблеми със скоростната кутия и в крайна сметка се свлече до пета позиция. Четвърти завърши естонецът От Тенак с Пума Хибрид.

В генералното класиране в Световния рали шампионат Рованпера е лидер с 98 точки. Втори с 81 е Тенак, а третото място се поделя от французина Себастиан Ожие (Тойота Ярис), който пропусна състезанието в Португалия, и британеца Елфин Евънс (Тойота Ярис), който отпадна.