КамАЗ ще произвежда електрическата си кола и в чужбина

Младата руска компания Кама обяви амбициозен план, според който произвежда по 500 000 електромобила на година. Този обем на производство трябва да бъде достигнат до 2030 г., като ще се използва помощ от чужбина.

Стартъпът Кама е собственост на милиардера Рубен Варданян и на главния изпълнителен директор на КамАЗ – Сергей Когогин. Фирмата беше създадена за производство на едноименния електрически градски модел, представен през 2020 г., но той още още не е излязъл на пазара.

Планът предвижда електрическата кола да се сглобява и в Унгария, като за целта КамАЗ подписа споразумение с Министерството на иновациите и технологиите на страната. Засега няма яснота каква част от модела ще се произвежда в Русия и каква в Унгария. Знае се обаче, че представеният пред инвеститорите прототип ще претърпи промени по пътя си към конвейера.

Компактният кросоувър ще получи нов електромотор със 150 к.с., което е 41 к.с. повече от прототипа. Батерията ще осигурява пробег от 450 км (с 250 км повече от тази на концепцията), а максималната скорост ще бъде 150 км/ч.

Освен това серийният вариант ще порасне на дължина, която ще бъде 4400 мм. Широчината и височината ще бъдат съответно 1800 и 1600 мм, а собственото тегло – 1690 кг. Според Когонин, това ще бъде напълно нов автомобил, който ще стъпи на руския пазар през 2024-2025 г. Не е ясно обаче дали той ще се прави и в завода на КамАЗ.