Катастрофите с електромобили са по-скъпи и по-опасни за другите на пътя

Френската застрахователна компания AXA разгледа инциденти свързани с електрически автомобили и проведе няколко краш теста в Цюрих, чрез които да разбере какви са разликите при катастрофа с конвенционален автомобил и такъв с батерии. По време на тестовете фирмата открива, че инцидентите с коли на ток са по-скъпи, по-опасни за пътуващите в другия автомобил и причиняват повече последствия.

“Ние като застрахователи и нашите клиенти също трябва да следим новите рискове: Въпреки че електрическите автомобили не причиняват повече произшествия в тази страна, те често могат да доведат до по-скъпи индивидуални искове,” каза Нилс Райх, директор на застрахователната компания AXA в Германия. Причините за това са няколко и те вероятно са ясни на всеки.

Електрическите коли са пълни с нови технологии, които често не могат да бъдат поправени, ако бъдат повредени. Също така, колите на ток са по-големи и по-тежки от останалите автомобили на пътя. Поставянето на батериите в долната част на колата има своите предимства по-отношение на разпределението на теглото, но често щетите, които са нанесени при тях са скъпи, а понякога и изключително опасни.

Колите на ток се оказват по-безопасни при ситуации в които трябва да се разчита на доускорението. Високият въртящ момент още от старт им дава възможност да избягват критични ситуации, но пък често може да бъде причина за загуба на контрол.