Китайска електричка изненада с реален пробег от над 1000 км

Zeekr започна да оборудва своя електрически седан 001 с батерии CATL CTP 3.0 Qilin, което му позволи да предложи пробег от 1000 км. Но в действителност пробегът се оказа още по-голям – 1032 км. Такъв пробег беше демонстриран от версията Zeekr 001 WE, която пристигна в централата на CATL в Китай на 1 юни. Не се уточнява с батерия с какъв капацитет е бил оборудван автомобилът.

През май тази година един от собствениците на такъв седан демонстрира ефективността на новата батерия в китайската социална мрежа Weibo. Той пътува в Голмуд, провинция Цинхай. Зареждането на батерията (100%) беше достатъчно за 11 часа. Освен това той трябваше да кара на големи надморски височини, а климатикът на колата бе настроен на 23°C. Системата за рекуперация е на най-ниската степен.

Доставките на Zeekr 001 WE с пакет батерии от 140 kWh започнаха на 16 май. Инсталирането на такава батерия позволи да се увеличи пробегът на седана с 38 км. Системата за възстановяване на спирачната енергия на електрическия автомобил работи в три режима: нисък, среден и висок. Такъв Zeekr 001 струва от $56 600. На клиентите се предлага и версия с батерия от 100 kWh с начална цена от $42 130.

CATL представи трето поколение CTP (cell-to-pack) технология на 23 юни 2022 г. Според производителя, ефективността на използване на капацитета на батерията CATL CTP 3.0 на Qilin е 72%, а енергийната плътност достига 255 Wh/kg.

Новият дизайн направи възможно постигането на такъв резултат. CTP 3.0 на Qilin използва многофункционален еластичен слой и плочи с водно охлаждане. Докато предишните две поколения използваха модулен дизайн. Според компанията иновациите са позволили да се увеличи живота на батерията, скоростта на зареждане, безопасността, ефективността и нискотемпературните характеристики. Масовото производство на CTP 3.0 Qilin стартира през март тази година.

През август 2022 г. беше обявено, че CATL ще достави Zeekr (подмарка на Geely) с новите си батерии Qilin. Така електрическият седан Zeekr 001 стана първият в света масово произвеждан електрически автомобил с батерийни блокове, способни да осигурят пробег от над 1000 км.