Китайска марка иска да използва завод на Nissan в Испания

Китайската компания Chery Auto е напът да финализира сделката за започване на производство на автомобили в Испания, с което ще отбележи първото си производствено предприятие в Европа, както беше потвърдено от испанското правителство и водещия преговарящ EV Motors.

Испанското министерство на промишлеността изрази увереност, че в близките дни ще официализира споразумение за производство в Барселона. Според говорител на EV Motors, чието седалище е в Барселона, положителните дискусии между испанска делегация и Chery в Китай тази седмица са проправили пътя за тази сделка.

Преговорите се съсредоточават върху това Chery да използва съоръжението, което преди това е било експлоатирано от Nissan до неговото закриване през 2021 г., като целта е да се възстановят част от 1600-те пряко загубени работни места в резултат на това.

Регионалното правителство на Каталуния обяви, че негов висш служител по въпросите на бизнеса ще пътува до Китай, за да се срещне с ръководството на Chery. Въпреки че Министерството на промишлеността не разкрива никаква публична помощ, предложена на Chery, Испания планира да открие два търга тази година, на които компаниите да кандидатстват за общо 1,7 млрд. евро заеми и безвъзмездни средства за производство на електромобили по схемата PERTE, използвайки средствата на ЕС за подпомагане при пандемия.

След като основният завод на Nissan в Барселона беше частично поет от испанския производител на електрически мотоциклети Silence и местните инженерни групи QEV и EV Motors, през март последните придобиха пълен корпоративен контрол върху центъра. Участието на EV Motors е от ключово значение в преговорите с Chery, работещ под шапката на хъба. EV Motors възнамерява също така да произвежда пикапи и електрически микробуси под своята марка Ebro, което може да включва производствено и търговско сътрудничество с Chery, според запознат източник.