Китайският кросоувър Exeed заменя VW Tiguan в Русия

След като почти всички водещи автомобилни производители прекратиха доставките, производството и продажбите на коли в Русия, на местния пазар се отваря голяма ниша. И тя трябва да бъде запълнена с нови модели, като повечето от тях ще дойдат от Китай. Един от тях е кросоувърът Exeed LX, който беше официално обявен за пряк конкурент на автомобилите от Германия – най-вече на моделите на Volkswagen и BMW.

Всъщност, като размери Exeed LX е подобен на VW Tiguan. Дължината на кросоувъра 4470 мм, а разстоянието между двете оси достига 2670 мм. На външен вид обаче китайският автомобил изглежда по-компактен и се доближава до много популярните на руския пазар Kia Seltos или Hyundai Creta.

Предницата на Exeed LX SUV се отличава с радиаторна решетка, броня с големи въздухозаборници, както и по-тясна предна оптика. Има дифузьор на задната броня и спойлер на задната врата за подобряване на аеродинамиката. Оптиката в задната част е комбинирана в едно цяло.

Интериорът на китайския кросоувър прави впечатление с обединените приборен панел и сензорен екран на мултимедийната система, както и с модерна конзола отпред и тъчскрийн за управление на климатика. В оборудването на автомобила влизат система за автоматично предотвратяване на пътни инциденти, 360-градусова камера, интериорна декорация с кожа, стъклен покрив, интелигентен круиз-контрол и 19-цолови джанти.

Под капака на автомобила е поставен 1,5-литров бензинов турбомотор със 147 к.с., който работи в тандем с CVT-трансмисия и система за задвижване на предните колела. От компанията производител твърдят, че разходът на гориво е 8 л/100 км.

Продажбите на Exeed LX вече започнаха, като цените на кросоувъра във версията Luxury стартират от 2,945 млн рубли, което прави 26 300 евро. В най-високо ниво на оборудване – Prestige, цената вече е поне 3,239 млн. рубли (28 910 евро). Само преди месец – при началото на офанзивата на Русия в Украйна, чисто нов VW Tiguan се продаваше от дилърите на марката за 1,75 млн. рубли.