Китайският Geely представи SUV с космически технологии

Китайският производител Geely представи своя нов флагмански SUV с plug-in хибридно задвижване (PHEV) на автомобилното изложение в Пекин. Концепцията, наречена Galaxy Starship, дава представа как ще изглежда новият модел, когато бъде пуснат в продажба догодина.

При излизането си на пазара, моделът вероятно ще се казва Geely Galaxy L9. Когато марката Galaxy беше представена миналата година, беше заявено, че ще тя ще пусне четири PHEV модела през следващите две години – L5, L6, L7 и L9.

Концептуалният SUV с дължина над 5 метра се отличава с врати, чиято долна част се отваря срещу посоката на движение, докато остъклените зони отгоре са като крило на чайка. Тази функция почти сигурно няма да бъде използвана за производствения модел, но други дизайнерски характеристики могат да се видят на L9.

Предната страна на Galaxy Starship е затворена и има матричен дизайн, подобен на този, който се вижда при Galaxy E8. Отстрани линиите на каросерията са прави, има скрити дръжки на вратите, както и колела с много впечатляващ триъгълен вид. Те са предвидени за минимално съпротивление, но е трудно да се повярва, че ще стигнат до серийно производство.

Вътре в кабината нещата стават доста научно-фантастични с неща като седалка, която се накланя до легнало положение. Има и екосистема с изкуствен интелект, която включва неща като холографска проекция и персонализирано изображение. Всичко това се управлява от чип Qualcomm Snapdragon 8295, управляващ собствено разработената от Geely операционна система. Това позволява интеграция на като смартфони с изкуствен интелект, дронове и смарт очила.

Концепцията също дебютира с редица технологични елементи, които скоро трябва да започнат да си проправят път към серийните автомобили Galaxy. Първо, Galaxy Starship се движи на новата платформа GEA (Geely Electric Architecture). Тя е производна на архитектурата SEA (Sustainable Experience Architecture) на Geely, която се използва в основата на различни продукти на Geely Group от 2021 г. насам. GEA може да се използва за чисто електрически автомобили, както и за такива с ДВГ, служещ като удължител на пробега.

Концепцията Starship се задвижва от PHEV, използващ следващото поколение система Thor (NordThor) на Geely. Тя включва двигател с най-високата в света топлинна ефективност от 46% и се твърди, че може да осигури комбиниран пробег от над 2000 км по китайския цикъл CLTC с разход на гориво под 3,0 л/100 км.