Колата става лукс! Производителите масово се отказват от евтините автомобили

Производителите на автомобили започнаха да изоставят бюджетните модели автомобили и това вече се превръща в тенденция, тъй като производството им става нерентабилно, съобщава L’argus .

Експерти споделят, че за четири години повечето марки са намалили броя на моделите, които могат да бъдат закупени за 15 000 евро, почти шест пъти. През 2019 година на европейския пазар бяха налични 40 такива коли, а през 2023-а те са само седем.

Най-ярките примери за това са, че Ford обяви спирането на Fiesta, а Skoda може да се откаже от няколко от евтините си модели наведнъж. Останалите европейски производители също активно обмислят такива варианти.

Анализаторите смятат, че поскъпването на автомобилите е свързано с преориентирането на индустриалната политика на производителите. Сега те дават приоритет на рентабилността пред продажбите.

Друг проблем за бюджетните модели ще бъде въвеждането на стандартите за емисии Евро-7. Поради това много евтини автомобили ще трябва да бъдат модифицирани, включително с инсталиране на хибридни силови трактове, което значително ще увеличи цената им.

Експертите отбелязват още, че с увеличението на цената на автомобилите ще се увеличи и търсенето им на лизинг. Отдаването под наем и дългосрочното наемане също стават все по-популярни през последните няколко години.