Колата, с която BMW ще промени играта при автомобилите

През лятото на 1962 BMW представи на света своята „Нова класа“ (Neue Klasse) – серия компактни спортни седани, която преобрази скромната дотогава компания и я превърна в световен лидер в премиум сегмента. Днес BMW показа в Мюнхен своята „нова Neue Klasse“ – революционна промяна, която трябва да има същия преобразяващ ефект и да гарантира на баварския гигант лидерството и в ерата на електрическото задвижване.

„Дизайнът е толкова прогресивен, че изглежда, сякаш по пътя сме прескочили цяло поколение модели“, обяви при представянето Адриан ван Хойдонк, шефът на BMW Group Design. Също толкова голям напредък ще има и в областта на батериите и ефективността – подобрение от 25 до 30% в сравнение с актуалните електрически модели на компанията.

Екстериорът демонстрира дизайнерски елементи, които ще определят различните модели Neue Klasse. Той е ясен, елегантен, вечен. Новата, изцяло електрическа архитектура на превозното средство отваря нови възможности за интериорния дизайн. „Дизайнът на Neue Klasse е типичен за BMW и е толкова прогресивен, че изглежда, че сме пропуснали цяло поколение модели“, обясни специално за mobile.bg Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design.

Мощните арки на колелата, прибраната остъклена част и стръмно наклонената напред предна част „нос на акула“ са характерни характеристики на BMW. 21-инчовите аеродинамични колела отдават почит на класическия дизайн със кръстосани спици, вдъхновен от моторните спортове. В същото време почти монолитната каросерия на автомобила със силни вдлъбнатини отпред и отзад, както и големи прозорци създават нова естетика.

Бъбрековидна решетка и двойни фарове, превръщат предната част на автомобила в зона за взаимодействие. Светлинен ефект с прецизна триизмерна анимация инициира интуитивно взаимодействие между човека и неговия автомобил веднага щом той се приближи до автомобила.

С други думи дизайнерите на BMW, които говориха пред нас м Мюнхен, заявиха, че колата може и да се струва странна за мнозина, но не трябва да се разглежда като конкретен модел. Това, според хората от BMW е бъдещето с поглед 15 години напред. Именно такива ще са автомобилите, при това в съвсем близко бъдеще.

Това, което със сигурност ще влезе в серийното производство са новия кокпит и по-конкретно интересния волан, леко наклоненият към водача основен дисплей и проекцията на предното стъкло, наречена BMW Panoramic Vision.

Проекцията се извършва на идеално адаптирана височина по цялата широчина на предното стъкло. BMW Panoramic Vision е допълнен с новия BMW 3D Head-Up дисплей, показващ информацията свързана с активното шофиране, като 3D анимациии с висока прецизност се изобразяват в зрителното поле на водача.

Чрез новия мултифункционален волан информацията изобразена на BMW Panoramic Vision, както и на BMW 3D Head-Up дисплея се управляват индивидуално според принципа: „eyes on the road, hands on the wheel“, което в превод означава с поглед към пътя и с ръце на волана.

В центъра на BMW iDrive на Neue Klasse е новият централен дисплей с характерен за марката дизайн и интуитивна тъч функция. Технологията Matrix-Backlight на новия централен дисплей осигурява висока резолюция на изображенията, брилянтни цветове и интензивни контрасти, независимо от конкретните светлинни условия.

И в бъдещите поколения на BMW iDrive логиката на управлението на BMW iDrive ще следва въведения през 2023 г. принцип за бърз достъп „QuickSelect“. В Neue Klasse системата е базирана на високо интегрирана софтуерна архитектура и използва следващото поколение на BMW Operating System.

Баварците са твърдо убедени, че Vision автомобилът представя цялата гама от технологични иновации, с които BMW Group доказва бъдещата си жизнеспособност. BMW Vision Neue Klasse е сигналът за зората на нова ера на индивидуалната мобилност и ще усигори радост от шофирането и за бъдещите поколения.

Previous post Зрелищен старт на Рали „България”
Next post Макс Верстапен постави рекорд във Формула 1