Кола на старо за зимата? Пет избора според всеки джоб

Най-после зимата дойде със сняг, поне в планините де, и със сигурност мнозина от вас ще се отдадат на туризъм. Ако ви е останал някой лев от празничните трапези, може да го инвестирате в покупка на автомобил втора ръка за суровите условия. Ето 2 по-евтини и 3 по-скъпи звяра, които са се доказали отдавна в снежни преспи, кал и дъжд.

Fiat Panda Cross

Това фиатче е идеално за някого, който си търси автомобил втора или трета ръка, като в същото време атакува планината само по повод, а не живее или работи там постоянно. Този малък приключенец предлага хубав 0,9-литров бензинов мотор, който крие 85 чисти коня. Пандата разполага също с 4X4 задвижване, модули за офроуд и Hill Descent Control. Фиатчето направо лепи пътя благодарение на тях. За около 20 бона може да се намери запазена кола на прилични километри.

Skoda Yeti

Само името Йети ви кара до очаквате, че тази „Шкода“ ще е яка на снега като онези ботуши, които правеха навремето. И е така! Външният вид не може да бъде сбъркан отдалеч, но по-важно е какво се крие под капака! „Шкода Йети“ предлага отлични и дизелови, и бензинови мотори, но само по-новите са снабдени със задвижване на четирите колела.

Спираме се на 2.0-литров TDI двигател, който има различни мощности. „Шкода“ от 2010 година може да бъде намерена за около 12 000 лева. Да не забравяме, че това Йети е бивш победител в няколко класации.

Toyota Land Cruiser

Ако гледаме телевизионен репортаж или приключенско шоу от снежни планини като Хималаите, ще видим гарантирано едно нещо – този японски звяр! Гигантът на „Тойота“ е способен да покори и най-лошия терен при всякакво атмосферно условие.

Джипът е наблъскан с всякакви технологии – Drive Mode Select System, Multi Terrain Select и crawl control. Те осигуряват преодоляване на снежните капани, докато се наслаждавате на уникалния комфорт с 5, 7 или 8 места.

Качеството на „Тойота“ означава, че може да разчитате на всякакви модели на старо. Дизеловите варианти Invincibles са популярни сред сайтовете за коли втора употреба. Цената на тези тойоти зависи от години и километри, като варират в доста широки граници. Така че има за всеки джоб.

Porsche Macan

Ако за вас приоритет е държането на автомобила конкретно върху сняг, трябва да поставите в радара по-малкия от двата SUV на „Порше“. Той има стандартно 4WD задвижване, уникално залепване към пътя и динамични характеристики. Което означава хем сигурно, хем забавно шофиране. За капак пазарът предлага добър избор на двигатели. Разбира се, вътре оборудването е достатъчно луксозно. Не, този модел на джип не е евтин, дори втора ръка. Над 60 бона ще ви трябват за модел, снабден с V6 двигател на 7 години и навъртени около 100 000 километра.

Ford Ranger

Обмисляте ли пикап за планинския излет през зимата? Много е популярен сред жителите на тези щати в Америка, където снегът е обичайна гледка. Може са им се доверим! 4WD системата, практичността и способността да преодолее всякакво препятствие прави този „Форд“ отлично решение. За съжаление, в Европа се предлагат много по-малко варианти на този пикап в сравнение със САЩ.

От западните пазари, най-вече британския, може да си намерите и нещо за 5000 лева. Вярно, на 16 години, с двуместна кабина. Но пък е толкова здраво и непретенциозно, че ще издържи на всякакви извращения по трасето. А и конкретно десният волан не е пречка, ако имате някакъв бизнес в снежната планина. И не трябва всеки ден да изпреварваш, а просто да прегазваш преспите.