Колите втора ръка продължават да поскъпват и дори чупят рекорд

Употребяваните автомобили са поскъпнали средно с 1,3% през февруари спрямо предходния месец и средната цена е 29 125 евро – нов рекорд за всички времена, сочат данните на най-големия онлайн автомобилен портал в Европа – AutoScout24, който има над 10 милиона потребители и е с повече от 2 милиона обяви за продажба.

Поскъпването става още по-голямо в сравнение със същия месец на миналата година – от февруари 2022 г. превозните средства са поскъпнали с 9,1 процента. Автомобил втора ръка струва средно с 2436 евро повече от преди година през февруари.

Цените на употребяваните електрически коли в момента вървят в обратната посока, като в сравнение с пика през септември 2022 г. са паднали с 19 процента. В същото време предлагането се увеличи през февруари. Според AutoScout24 делът на електромобилите в общия пазар все още е твърде малък, за да могат спадовете сега да прекъснат тенденцията за покачване на цените.

Пазарът на употребявани автомобили все още е доминиран от тези с двигатели с вътрешно горене и при тях средните цени се покачват. При дизеловите средната цена е 29 696 евро, а при бензиновите – 26 787 евро.

За месец февруари най-рязко поевтиняване е регистрирано при електромобилите – с 4,3% до 40 869 евро. Превозните средства на природен газ (CNG) загубиха 3,1% от стойността си и вече се търгуват за средно 16 632 евро. Със средна цена от 41 412 евро (-1%) хибридните превозни средства в момента са най-скъпата категория задвижване сред употребяваните превозни средства.

Погледът към сегментите изяснява текущата тенденция – цените на всички класове са се увеличили през февруари. Най-много на луксозните – с 3,2 процента, което означава средна цена от 70 152 евро.

Офертите в портала през февруари за електромобили са се увеличи с 19,6 процента в сравнение с предходния месец. Освен това има по-голям избор за хибриди (+10,3%), автомобили с пропан-бутан (+6,1%) и дизели (+1,7%). При бензинови двигатели продавачите са намалели с 1,2 процента.