Колко дълго можете да използвате електрическо отопление на седалките и защо е вредно?

Въпреки че съдейки по календара, наближава пролет, в много райони на страната ни в сутрешните часове (и не само) все още е доста студено. Това означава, че уместността на електрическото отопление на седалките (ако колата ви разполага с такава екстра) все още е актуална. Нека поговорим за това днес с участието на специалисти.

Според професори от Масачузетският технологичен институт умелото използване на електрическото отопление на седалките е задача, от чието решение зависи преди всичко здравето на водача и пътниците в колата.

„Отоплението е необходимо да се включва само за кратко и в никакъв случай да не се използва постоянно“, казват доктори с дългогодишен опит. Факт е, че при излизане от колата нагретите тазови органи и гърба мигновено попадат под поток от студен въздух, следователно са по-предразположени към възпалителни заболявания. Оттук – всички видове заболявания, свързани с урология и гинекология.

Голяма опасност, според професорите, от загряването на седалката е свързана и с простатата при мъжете, От прекомерното загряване „второто сърце на мъжа“ и потентността като цяло могат да пострадат. Има стагнация в органите на простатата, както и в органите, свързани с продуктивната функция на мъжа. Продължителното неправилно положение на шофиране плюс отоплението на седалката могат да доведат до образуване на хроничен простатит и дори аденом на простатата.

Освен това, директно, самото електрическо нагряване води до нарушаване на живота на сперматозоидите. Тяхната жизнена активност в загрят тестис е много по-малка от стандартните 6 дни. Да не говорим, че те стават по-слаби, когато проникнат в яйцеклетката и по-малко способни да я оплодят.

Неграмотното използване на „ползите на цивилизацията“ води не само до лошо здраве, но и до безплодие. За да избегнете всички тези неприятности и да поддържате здравето си, на първо място, трябва да балансирате седалката в колата – отделете достатъчно време за това, намерете позицията, в която няма да изпитвате дискомфорт. Настройте всичко за най-добър комфорт за вас и ще се чувствате страхотно по време на всяко пътуване, съветват специалистите.

Те напомнят също, че по пътя не бива да забравяте да отпуснете тялото си при първа възможност. Например, при автомобили с автоматична скоростна кутия на светофар и още повече в задръствания е желателно да преместите лоста на скоростната кутия в неутрално положение, като премахнете напрежението от крака, който работи с педала за газта. Да, просто се разтегнете. И се опитайте се да използвате електрическо отопление на седалките до минимум.