Корупция! Заканата изпълнена: Спортният министър отне лиценза на автомобилизма

Спортният министър Радостин Василев спази публичната си закана от вчера и днес отне лиценза за спортна дейност на Автомобилна федерация на България (АФБ).

Той направи това със своя Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г., издадена на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта и въз основа на Протокол № 1 от 06.04.2022 г. и Протокол № 2 от 16.05.2022 г. от работата на Комисията по лицензиране и регистриране.

Въпросният чл. 24, ал. 1, т. 2 гласи, че „се отнема спортният лиценз, когато спортната федерация е представила неверни данни или документи с невярно съдържание, които са послужили като основание за издаване на спортния лиценз“. Какви са неверните данни или документи с невярно съдържание от ММС не уточняват.

Така автомобилният спорт в България остава отново без легитимна федерация, която да развива дейност. Но това вероятно няма да продължи дълго, ако се вземе предвид публичното изявление на Радостин Василев от 7 март, в което той се изяви почти като адвокат на предишната централа – Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС).

Неин президент бе Владимир Илиев – баща на съветника на премиера Кирил Петков по спортните въпроси Димитър Илиев (бивш автомобилен пилот, а наскоро бе назначен и за зам.-председател на Държавна агенция Безопасност на движението по пътищата), пише в. „Сега“.

БФАС загуби делото в съда срещу отнемането на нейния спортен лиценз, което стана още през 2019 г., по времето на бившия спортен министър Красен Кралев (ГЕРБ). Но това не попречи на Радостин Василев в изявлението си от 7 март да твърди, че лицензът ѝ е бил отнет неправомерно. И същевременно да се намеси пряко в работата на независим орган като спортна федерация, като заяви, че президентът на АФБ Камен Михайлов „не се ползва с доверието на ръководството на министерството“.

Тези изявления на спортния министър по отношение на проблемите в автомобилния спорт дойдоха, след като на 26 февруари 42 автомобилни клуба му написаха отворено писмо, в което го заподозряха именно в лобиране по политическа линия за БФАС заради премиерския съветник Димитър Илиев.

В крайна сметка Камен Михайлов си подаде оставката на 8 март, а днес ММС отне лиценза на АФБ.

Същевременно в съобщението си днес ММС заявява, че се разглеждат и други проблемни лицензи, макар да не се уточнява за кои федерации става въпрос: „Във връзка с подадени множество сигнали, отнасящи се до нарушения от страна на спортни федерации, Комисията по лицензиране и регистриране продължава своята работа.“