Кошмарът PowerShift продължава да тормози Ford

Ford възлагаше големи надежди на своята трансмисия PowerShift с двоен съединител, но тя се оказа истинска катастрофа за американския производител. Наложи се сервизна акция за моделите, оборудвани с нея, което доведе до голям брой ядосани клиенти и множество съдебни дела.

Последствията за компанията от Детройт продължават, тъй като Detroit Free Press и Law360 съобщават, че съдебно журито е присъдило обезщетение от 58 015 долара на собственик на Ford Fiesta. Историята на Родолфо Мехия започва още през 2013 г., когато той си купува колата като нова. Само след няколко месеца се появяват проблеми със скоростната кутия, която е ремонтирана 6 пъти.

При посещенията в сервиза 3 пъти е сменян съединителя, но и това не помага. В крайна сметка след година притежание на колата и няколко ремонта Мехия иска от Ford да му бъдат възстановени похарчените пари, но автомобилният производител отказва и се стига до съдебен спор.

След няколко отлагания на делото най-после влиза в съда, като на журито му трябват по-малко от 2 часа, за да стигне до единодушна присъда в полза на Мехия. В мотивите на съда се посочва, че „Ford умишлено е нарушил Закона за гаранция на потребителите, който е предназначен да защити потребителите, като изисква ремонтът да бъде завършен в рамките на гаранционния период.“ В резултат на това на Родолфо е присъдена максималната възможна сума.

От Ford твърдят, че Мехия не е трябвало да плаща за ремонт на автомобила, както и че той го е карал приблизително 25 000 мили, като не е искал обратно изкупуване. Адвокатите на мъжа обаче са категорични, че компанията не е успяла да ремонтира скоростната кутия след „разумен брой опити“ (колко точно не се посочва). Те също така доказаха пред съда, че компанията е знаела за проблемите със скоростната кутия PowerShift, при това още, преди Мехия да купи своята Fiesta.

В крайна сметка ищецът получава 19 782 долара обезщетение, както и 32 232 долара като част от наказанието на Ford. А това е отлична сделка, тъй като при груповия иск, заведен от собственици на Focus и Fiesta, автомобилният производител изкупува обратно техните коли срещу 2325 долара в брой и сертификати за отстъпка до 4650 при закупуване на ново превозно средство от марката.