Кошмар за крайните фенове на BMW! Следващото M3 ще е електрическо

Спортният седан BMW M3 от следващото си поколение за първи път ще бъде електрически автомобил, който трябва да дебютира през 2027 година, а информацията е на интернет-изданието InsideEVs.

Ръководителят на отдела за развитие на BMW Франк Вебер потвърди, че новото поколение на седана M3 ще получи електрическо задвижване. Моделът обаче ще се предлага и във версия с двигател с вътрешно горене. Вебер каза, че BMW работи върху подобряването на 3.0-литровия двигател S58 с турбокомпресор, който задвижва много от моделите на марката, включително сегашните M3 и M4.

Моторът ще стане още по-мощен, но и по-екологичен, за да отговаря на стандарта Евро-7. Очаква се следващото поколение BMW 3-Series да бъде базирано на най-новата платформа Neue Klasse. Интересното е, че и версията с компресор и ДВГ също ще споделя тази архитектура. Според слуховете обаче, най-екстремната версия на BMW M3 ще е снабдена с електрически силов тракт.

Тя ще получи четири електрически мотора, разполагащи със системна мощност от над 1000 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч на тази кола ще отнема по-малко от 3 секунди. Преди няколко месеца за първи път беше забелязан необичаен прототип, базиран на BMW i4 M50. Най-вероятно той е в основата на новото BMW M3.