Култовият Fiat Topolino ще бъде възроден

Fiat може да възроди историческото име Topolino. Този култов модел се произвежда в няколко различни версии от 1936 до 1955 година. Сега, това емблематично име може да получи електрическа кола, по-точно леко модифициран Citroen Ami.

Ще припомним, че въпросното Citroen-че вече има един близнак в лицето на Opel Rocks-e. Италианецът ще има различни екстериорни гарнитури, както и покрив от плат, например, но техническата плънка вероятно ще остане непроменена.

Слуховете за възкресението на „мишката“ (в превод от италиански topolino е малка мишка) се появиха още през 2008 г. Малките коли щяха да бъдат построени на платформа с класическо оформление и дори се обмисляха да пуснат отделна марка.

Но тези планове така и не се осъществиха, а сега, след преминаването на Fiat под крилото на Stellantis, нещата тръгнаха по-добре и отново се заговори за възраждане на историческото име Topolino.

Според Automotive News Europe, новият Fiat Topolino няма да бъде нищо повече от поредното клониране на Citroen Ami. Френският електрически автомобил вече има брат близнак – Opel Rocks-e, както и карго версия.

Италианецът ще разполага с по-премиум детайли, но със същия електрически силов тракт. Това означава, че „мишката“ ще получи електродвигател с мощност 8 конски сили и батерия с капацитет 5.5 киловатчаса. И без презареждане ще може да изминава до 75 километра (WLTP).

Тъй като и Ami, и Rocks-e са класифицирани като леки пътнически ATV (L6e-BP), те не изискват шофьорска книжка за шофиране. Французите могат да шофират от 14-годишна възраст, жителите на други европейски страни – от 16.

През есента на 2021 г. Citroen съобщи за успеха на модела и каза, че от пускането на пазара е получил около девет хиляди поръчки. Шест хиляди и половина от Франция и още 2500 от Италия.