Къде е най-евтино и най-скъпо да купиш електромобил?

Битката да се направи електромобилът масов е пряко свързана с битката да станат достъпни. В основата на това стоят държавните субсидии, като в нашата страна такива все още няма. Вероятно това е и една от причините през миналата година у нас да бъдат закупени едва около 350 нови електромобила, а на отчет в КАТ към 31 декември 2021 г. да се водят около 3500 е-коли. Не такъв е случаят при съседите на север.

Застрахователната агенция Confused.com публикува изследване за държавите, в които е най-евтино и най-скъпо да закупиш електромобил, пише Вести бг. За да стигне до своите изводи, изданието е използвало за мерило един популярен модел, наличен по целия свят, след което е сравнило цените на отделните пазари. Макар да има възможност за сериозни отклонения на база местно производство и наличие на други предложения, тази класация дава интересна информация за опциите, които имат клиентите.

При електромобилите за мерило е избрана Tesla Model 3 (колко изненадващо). Стига се до извода, че средната цена на модела е най-ниска в Макао (35 577 евро). С около хиляда евро повече е цената в Китай, но интересната тук е третата позиция на Румъния. Според изданието цената Model 3 в северната ни съседка е 36 837 евро.