Луксозният Genesis демонстрира с какво ще конкурира BMW X6

Genesis, който е част от групата Hyundai-Kia, вече има в гамата си голям луксозен SUV, а сега към него се присъединява и версия купе. Тя все още е само концептуален модел, но ще се превърне в сериен модел, чиято цел е да се конкурира с еталона в този сегмент – BMW X6.

Компанията-производител обяви, че с този автомобил тя се насочва към създаването на „по-емоционални и ориентирани към производителността модели“, като показва и как ще изглеждат те. GV80 Coupe Concept е с 4 места в салона вместо с 5, като предлага лукс и комфорт от най-висока класа.

Всички седалки са направени от въглеродни влакна, като са тапицирани с напа и велурена кожа. Облегалките на седалките са боядисани в същия оранжев цвят (официално наречен Magma) като на екстериора, а зад тези на втория ред ще откриете фиксирана скоба на стойката.

Някои нюанси в дизайна напомнят на на концепцията Genesis X Speedium, представена през миналата година. Сред тях са колелата, осветителните елементи и профила на задния капак на GV80. Отпред голямата решетка с гребен е завършена в черно, като в долната част са добавени отвори за охлаждане.

Калниците са малко по-широки, а покривът на купето не е черен заради приумица на дизайнерите, а защото е от въглеродни влакна. Има и два фини спойлера – единият на покрива, а другият отзад във вид на патешка опашка, като те са както естетически, така и функционални елементи.

Очевидно Genesis счита GV80 Coupe Concept за нещо повече от SUV със скосен покрив. Към момента обаче техническите характеристики на бъдещия сериен модел не се посочват. Крос-купето е изградено на платформата със задно задвижване на GV80, така че вероятно ще получи същите агрегати. Топ-версията на SUV-модела разчита на 3,5-литров V6 с двойно турбо и 375 к.с.

„При създаването си марката Genesis започна да създава луксозни седани, които се развиха в моделите G70, G80 и G90. През последните седем години добавихме повече модели, ориентирани към начина на живот, към портфолиото си, като това са GV80 и GV70 SUV. Сега разширяваме границите с по-емоционални автомобили, които издигат производителността и динамичните характеристики на Genesis“, коментира Люк Донкерволке, главен творчески директор на Hyundai Group.

Previous post Адвокати оспориха пред КС правото на КАТ да не преиздава книжки заради неплатени глоби
Next post Mercedes показа новия GLS с минимални промени