Любимата кола на Емил Димитров изгни в автоморга

Емблематичният олдсмобил на естрадната легенда Емил Димитров се е превърнал в скрап, разкриват любители на ретро автомобилите у нас. Някогашното лъскаво возило изгнило в автоморга, след като години наред сменяло собственици, но така и никой не се наел да реновира изцяло антиката за ценители.

Запознати разказват, че колата попадала в ръцете на различни хора от всички краища на България. Олдсмобилът бил в София, в Пловдив, във Враца. В годините назад често бил пускан за продажба в известни сайтове за търговия с автомобили в интернет и все на различни цени. Ту се продавал за 2, ту за 5, ту за 7 хиляди лева. В обявите търговците никога не пропускали да опишат, че легендарната кола е принадлежала на обичания от поколения певец Емил Димитров, като твърдели, че разполагат с документи и неоспорими доказателства, че антиката е била лично негова собственост.

Известно е, че Емил Димитрова си купува олдсмобила с първите си хонорари, изкарани във Франция. За да го вкара в България, платил рекордно за соцвремената мито от 7800 лева. Негови близки си спомнят, че самият Тодор Живков го привикал на разговор, за да го пита откъде има толкова пари за мито на една кола.

Певецът му отговорил, че ги е изкарал напълно честно с таланта си по френските сцени и така се разминал с разследване, санкции и конфискация. Също според спомени, попитан веднъж във Франция кои коли харесва най-много, Емил Димитров отговорил: „Американските.” Точно това била причината да си купи яркожълтия олдсмобил. Въпреки това той никога не е имал шофьорска книжка, а година след покупката подарил ценната кола на своя приятелка. После обаче пътищата на колата са неведоми и доста хора се изредили да я държат в гаражите си. Олдсмобилът на Емил бил от серията Кътлас V8 с дата на производство септември 1970 г. Оригиналният двигател на звяра бил бензинов, с 300 конски сили, а скоростната кутия – автоматик, рядко срещана екстра за онези времена.

Навремето за колата си Емил дал повече, отколкото за къщата си в столичния квартал „Княжево”, която и до днес е обитавана от неговия син и семейството му. Имението, обзаведено в бароков стил, струвало 11 хиляди лева. 7 от тях певецът дал от джоба си, а другите 4 доплатила тогавашната му съпруга Грета Ганчева. Тя обаче никога не е живяла там, макар да купили къщата с общи финанси. Преди години се говореше, че Веселин Маринов, който не крие, че Димитров е най-големият му кумир, се е сдобил с имота, но всъщност се оказа, че информацията е просто слух и такава сделка не е осъществявана. Маринов обаче притежава някои от костюмите и перуките на Емил Димитров, а Лили Иванова къта в гардероба си любимото дънково яке на своя колега.