Любопитни факти и цени за най-голямата Dacia и за новата Lada Niva

Шефът на Dacia-Lada разкри информация за цената на новия семеен кросоувър. Говорим за модела Dacia Bigster, който ще се появи през 2023 г. и ще споделя платформата с новата Lada Niva.

Главният изпълнителен директор на Dacia-Lada Денис Ле Вот сподели информация за предстоящия кросоувър Dacia Bigster, който ще бъде базиран на архитектурата CMF-B и която ще стане и основа за новото поколение Lada Niva.

Според Ле Вот, докато Bigster влезе на пазара през 2023 г., средната цена на семеен кросоувър от същия клас ще бъде „около 40 000 евро“, но Bigster „няма да бъде претоварен с ненужни опции”, така че ще бъде много по-евтин.

Първата информация за Bigster се появи в началото на 2021 г. Тогава беше демонстриран концептуален прототип на бъдещия семеен кросоувър – със стеснена оптика с Y-образна светлинна шарка (фаровете на новите Logan и Sandero са декорирани в подобен стил), пластмасова облицовка на арките и праговете и вентилационни отвори на предни калници.

Очаква се линията от двигатели да включва 1.2-литров турбомотор в няколко мощностни версии, но въпросът за електрифицирането на кросоувъра все още е отворен – най-вероятно Bigster няма да се превърне в акумулаторен хибрид, но може да получи инсталация, която работи на принципа на „мек” хибрид.

В интервю за Autocar, Денис Льо Во заявява следното: „Ще сме готови за електрификация, но до момента, в който се изисква; разходите за инвестиции в надстройки ще бъдат амортизирани, което ще направи технологията по-достъпна.“

Отговаряйки на въпрос за оборудването на бъдещия кросоувър, Денис Ле Вот каза, че Bigster „няма да бъде натъпкан с опции, които повечето хора всъщност не използват“ и това ще позволи определянето на „демократични“ цени за модела.

Що се отнася до следващото поколение Lada Niva, то ще преживее дългоочакваната смяна на поколението към края на 2024 г. По-рано АвтоВАЗ обеща да направи Niva сравнима по отношение на проходимостта с Land Rover Defender, давайки ѝ висок просвет и система за задвижване на всички колела с редуктор.

Планира се моделът да се продава в Европа, където ще струва 12-16 хиляди евро за версията с късо междуосие и 20 хиляди евро за удължена версия. Най-вероятно цените на Dacia Bigster ще стартират от 20 000 евро.