Махаме всички стикери от предното стъкло на колата

По предните стъкла на автомобилите няма да има вече стикери. Това ще стане факт, ако бъде приет внесеният от ПП-ДБ законопроект за изменения в Закона за движение по пътищата.

За проекта се разбра от пост на депутата Божидар Божанов. „Внесохме изменения в Закона за движението по пътищата. Предлагаме отпадане на стикерите от предното стъкло и възможност за онлайн регистрация на автомобил“, написа той във фейсбук.

Божанов, който е бивш министър на електронното управление, беше двигател на законопроекта, с който през миналата година бе премахнат синият талон, който беше неизменно и задължително допълнение към шофьорската книжка, припомня Сега.

Картончето стана напълно излишно с промяна в закона и защото данните фигурират в национален електронен регистър. При наличието на електронна система с данните и при положение че пътните полицаи са оборудвани с таблети за достъп до нея, хартиените документи са напълно ненужни, а в същото време МВР събираше по 2 лева за издаване на син талон.

Сега се предлагат нови промени в закона за движение по пътищата, отново свързано с това, че данните се обработват електронно. Включително и тези, които сега се лепят като стикери върху колите.

Освен това, според измененията вече шофьори с повече от 5 невръчени електронни фиша или наказателни постановления ще бъдат спирани на пътя и ще им бъдат връчвани, така че да няма рецидивисти, които да се крият.

„Предвиждаме и да се публикуват доста отворени данни и всички системи на МВР, свързани с движението по пътищата, да са отворени за интеграция с външни системи – съгласно принципите на електронното управление. Предлагаме и задължение за администрацията за изпращане на уведомления за изтичащи документи (застраховка, технически преглед, свидетелство за управление)“, посочва още Божанов.

Промените дават възможност за обжалване на електронни фишове по настоящ адрес на нарушителя, вместо по местонарушение, възможност за електронна документация при провеждане на курсове за придобиване на правоспособност, автоматизирано издаване на електронен фиш при установяване с камери на липса на технически преглед или застраховка, автоматизиран контрол на жп прелези.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *